• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Alzheimer-kór: magyar projekt hozhat áttörést

Lapszemle 2018.12.16 Forrás: origo.hu
Alzheimer-kór: magyar projekt hozhat áttörést

A korábbi gyógyszerjelöltekkel szemben egészen egyedi megoldással álltak elő.

Az Alzheimer-kór elleni küzdelemben elért eredményeiért kapott Gábor Dénes-díjat Dr. Puskás László biológus - számolt be róla az origo.hu. Az MTA Szegedi Biológiai Központ tudományos tanácsadója, az MTA doktora, az AVIDIN Kft. ügyvezetője és az APERUS Pharma Zrt. vezérigazgatója által vezetett projekt különlegességét az adja, hogy – a nemzetközi szinten is elismert kutató csapata – a korábbi gyógyszerjelöltekkel szemben egészen egyedi megoldással állt elő. Dr. Puskás László felfedezése nemcsak új terápiás útvonalakat határoz meg az Alzheimer-kór elleni küzdelemben, de egyben új lehetőségeket is nyit a neurodegeneratív megbetegedések jobb megértésében és lehetséges kezelésében.

A világszerte elindított hasonló projektekben a gyógyszerjelöltek mindegyike legfeljebb egy támadásponton működött, így azok többsége az egyes kutatási fázisokban sikertelennek mutatkozott. A Q134R molekula ezzel szemben egyedi módon, három támadásponton fejti ki hatását, kiemelve ezzel a projektet a legígéretesebbek közé. Az igen súlyos, gyógyíthatatlan világbetegségnek számító Alzheimer-kór kezelésében a Q134R nemcsak tüneti kezelést jelenthet, hanem egyedi hatásmechanizmusa révén a betegség hátterében húzódó folyamatok befolyásolásával megállíthatja a betegség előrehaladását, és jelentősen javíthatja a betegek gondolkodási képességét. A magyar kutató csoportja által felfedezett molekula megvédi a neuronális sejteket az elhalástól, megakadályozza az agyi gyulladási folyamatokat és memóriajavító tulajdonsággal is rendelkezik. Bátran kijelenthető, hogy a Q134R molekula az Alzheimer-kutatásban egyedüliként és elsőként rendelkezik egyszerre sejtvédő, gyulladáscsökkentő és kognitív memóriajavító tulajdonsággal is - írta a lap.

Puskás doktor és csapata 2009-től foglalkozik Alzheimer-kór elleni kutatással. A cég molekuláris szintű biológiai és kémiai fejlesztései során fedezte fel azt az originális gyógyszerjelöltet, amelyet a projektben részt vevő partnereivel (Q134R) szabadalmaztatott világszerte. Az eredményes kutatómunka keretében, nemzetközileg is élen járó külföldi csoportok bevonásával sikerült valószínűsíteni a gyógyszerjelölt komplex, más gyógyszerfejlesztőktől alapvetően eltérő eredeti hatásmechanizmusát, mellyel értelmezni lehet mind a betegség előrehaladását megállító, mind a memória funkciót jelentősen javító hatásokat is.

 

Legolvasottabb cikkeink