• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az átalakítás után is stabilan működik a komáromi kórház

Lapszemle Forrás: kemma.hu

A kialakított új osztályokon alig akad szabad ágy.

Komárom és vonzáskörzetének belgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati és gyermekgyógyászati aktív fekvőbeteg-ellátása tavaly július elsejétől a Selye János Kórház struktúraváltásával átcsoportosult, és a megyei kórház feladatai közé került. A „legnépszerűbb" az új reumatológiai részleg – írja a 24 Óra – online.

A kórház számára a tavalyi esztendő gyökeres változásokat hozott. Ahogy minden új szél, ez is nagy port kavart. A vihar azonban lecsendesülni látszik, miután a megyéhez átkerülő feladatok és a helyi ellátások is nagyobb gyakorlattal működnek, amit beteg és orvos egyaránt megszokni kényszerült.

Az intézmény új szakmastruktúrájában a reumatológiai osztály 20, a krónikus belgyógyászat 55 ággyal működik. Az ápolási osztály és az egynapos sebészeti részleg 15, a nappali kórházi részleg tíz ággyal fogadja a betegeket - magyarázza dr. Szakál Imre belgyógyász-kardiológus főorvos. A korábbi struktúrában negyven ágyas aktív belgyógyászatként működtünk, heti 168 órás sürgősségi osztályos ellátással. Kezeltünk itt és a környéken lakót, nyaralót, beutalóval, vagy mentővel érkező beteget. Ezt a feladatot a tatabányai megyei kórház kapta meg. Július elsejétől a krónikus betegekkel foglalkozunk: idősebb, ápolásra szoruló betegeket látunk el – teszi hozzá Szakál doktor, miközben a költségkeret változásait is megemlíti.

A krónikus betegellátásban nem betegségkategóriák szerint történik a finanszírozás, hanem a beteg kórházban töltött napjai után. Így az üresen álló ágy nem gazdaságos. Szerencsére, az ágykihasználás maximális. Előjegyzés alapján dolgozunk. A háziorvosokkal betegeinkről minden felmerülő igényt egyeztetünk – emeli ki a szakember.

Komoly várólista eddig itt nem alakult ki. Az ápolási osztályon azonban már másfél éve telt ház van, új beteget csak üresedéskor tudnak felvenni. Bevezették a nappali kórházi infúziós kezeléseket is. Ezeket a felkészült asszisztensek, szükség esetén orvos felügyelete mellet végzik el. A tíz ágyas részlegen csak pár órát tölt a beteg. A gyakorlat még kialakulóban, a finanszírozásban a költségvetési egyensúly elérése a cél – emeli ki a portál.

Az ugyancsak újonnan bevezetett egynapos sebészet már elnevezésében is utal. Gyakorlatilag a sebészet és a nőgyógyászat helyett volt arra lehetőség, hogy egynapos ellátás formájában kisebb beavatkozásokat elvégezhessünk. A betegek többsége a kihasználható 24 órát sem tölti ki a kórházban, az apró műtét, majd a kórházi megfigyelés után saját ágyában lábadozik – magyarázza Szakál Imre.

A felújított szülészet helyén húsz ágyas reumatológián várják a gyógyulni vágyókat. A nehezen mozgó, reumatológiai betegek ellátása történik itt. A város lakosságán túl a Bakony, Kisbér, oroszlány, Tatabánya és a városok vonzáskörzetéhez tartozó lakosokat fogadják. Az ambuláns kezelés továbbra is a gyógyfürdőben maradt. A reumatológiai betegek kórházi körülények közti gyógyítása szükségszerű volt, ezt mutatják a már most kialakult várólisták.

A leginkább aggodalomra okot adó sorskérdés a gyermekgyógyászat léte volt. A fekvőbeteg ellátás megszűnésével 24 órás ügyeleti rendszerrel, folyamatos orvos és asszisztens elérhetőséggel gondoskodnak az ellátási terület kis betegeiről. Reggel nyolctól délután négyig hétköznapokon két orvossal működő gyerekgyógyászati szakrendelés működik, melyen a korábbi gondozásokat (vesegondozás, újszülöttek ellenőrzése, magasvérnyomásos és túlsúlyos gyerekek kivizsgálását, kontrollját) továbbra is vállalják. Külön napokon a gyermek tüdőgyógyászati szakrendelés emelt óraszámban történik: a korábbi hat helyett 12 órában. Ezen az osztályon az eszközállomány is kifogástalan, a légkör pedig változatlanul gyermekbarát – húzza alá a portál.

Legolvasottabb cikkeink