• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az egészségügy lassan omlik össze, nem úgy, mint a kártyavár

Lapszemle 2021.02.26 Forrás: 168 Óra Online
Az egészségügy lassan omlik össze, nem úgy, mint a kártyavár

Nagyon is valós veszély, hogy komplett osztályok állnak fel, ha nem tudnak megegyezni az intézményekkel.

Komplett kórházi osztályok dönthetnek úgy, hogy nem írják alá a március 1-jétől érvényes egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést - véli Soós Adrianna, aki szerint sok helyen fél óra lesz a döntésre. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a folyamat a közkórházak lassú összeomlásához és a halottak számának drasztikus növekedéséhez vezethet - írta a 168 óra.

Vasárnap lejárnak az egészségügyi szerződések, mindenki megkapta már az újat?  

Nem, sőt több olyan intézmény is van, ahol azt az információt kapták a dolgozók, hogy legkorábban ma kapják kézhez az új szerződéseket. Ezeket még ma vissza is kell küldeni, így esetükben fél óra lesz döntésre, ráadásul azt mindenhol megtiltották, hogy a munkavállalók fotót készítsenek a szerződésről és azt adott esetben egy jogásznak is elküldjék. Korábban volt egy olyan előírás, amely szerint a dolgozóknak harminc napjuk van a megállapodás-tervezet áttanulmányozására, de ez rejtélyes módon kikerült a szabályzatokból. Azok sem jártak feltétlenül jobban, akik már megkapták a szerződéseket, sok helyen ugyanis nem voltak jók a munkaköri besorolások vagy nem jól határozták meg a szolgálati időt. Rengeteg hiba és kétség van még mindig, pedig már csak néhány nap van hátra március elsejéig.

Előfordulhat, hogy lesz, aki rosszabbul jár az új szerződéssel?

Igen. Néhányaknak csökkenhet is a bére, de múlt hét pénteki szabálynak köszönhetően, talán nem sokaknak. De vannak dolgozók, - gyógytornászok, mentőtisztek, beteghordók, szülésznők, védőnők vagy diplomás ápolók - akik nem főállásban közalkalmazottként vagy munkaviszonyban dolgoztak, hanem szellemi szabadfoglalkozású státuszban, megbízási vagy vállalkozói szerződéssel. Most ezek is megszűnnek, így előfordulhat, hogy ők anyagilag rosszul járnak, mert magasabb adót kell fizetniük, mint korábban. A hálapénz eltörlése, elsősorban az orvosokat érintette, de a betegszállítóknak, az ápolónőknek vagy bizonyos asszisztensi területeken dolgozóknak volt ebből némi plusz bevételük. Nem óriási, de akinek 200 ezer a bruttó alapbére, annak a 20 ezer forint is jelentős plusz. Szóval nagyon-nagy most a belső feszültség.

Hányan lehetnek azok, akik nem írják alá az új szerződést?

Erről nincs pontos adat, mert ez egy egyéni döntés, ami bármikor változhat. Azt viszont felmértük, hogy hányan vágyódnak el az egészégügyből. A nővérek 20 százaléka nem szeretne az állami egészségügyben dolgozni, megint húsz százalék pedig a magyar egészségügytől maradna távol, további 25 százalék pedig nem szeretne olyan helyen alkalmazott lenni, ahol ezek az új szabályok érvényesek. Riasztó adat az is, hogy a szakdolgozók 95 százaléka elégedetlen a bérével. Az elmúlt hetekben pedig egyre többen keresnek meg azzal, hogy szeretnék megszüntetni a jogviszonyukat, mert van egy új álláslehetőség vagy külföldre mennek dolgozni. Ők eddig a felmondási tilalom miatt nem léphettek ki. Nem állítom, hogy ez tömeges jelenség, de a jelenlegi helyzetben néhány százalékos kilépést is bőven megérez az egészségügy, mert így is hiány van a dolgozókból.

Akkor most adódik egy kiskapu a felmondásra.

Igen, aki már döntött, megragadja az alkalmat és egyszerűen nem írja alá a szerződést. Ezzel megszűnik a munkaviszonya. Orvosokat is kérdeztem, többen is azt mondták, hogy az utolsó pillanatban fognak dönteni. Kellene még idő.

Komplett kórházi osztályokról hallani, hogy ha nem teszik rendbe a hibás, hiányos szerződésüket, akkor felállnak és másnaptól nem lesz ellátás, mondjuk a traumatológián. Ez valós veszély lehet?

Nagyon is valós veszély, hogy komplett osztályok állnak fel, ha nem tudnak megegyezni az intézményekkel. Már az is nagy érvágás, ha mindenhonnan elmegy egy-két ember, mert így is alig bírja a terhelést az egészségügy. Legutóbb egy intenzív osztályról hallottam, hogy megelégelték és nem írják alá a szerződést, ha nem változik a helyzet.

Melyik ez a kórház?

Az maradjon titok.

A kórházak részéről előfordulhat nyomásgyakorlás? Van erre példa?

Igen. Van olyan megyei osztályvezető, aki közölte, hogy ha nem írjak alá a dolgozók a szerződést, akkor a megyében sem kapnak később állást. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan.   Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink