Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Az egészségügy zászlóshajója lesz a budai centrum

Lapszemle 2018.05.07 Forrás: magyarhirlap.hu Szerző:
Az egészségügy zászlóshajója lesz a budai centrum

Egy új kórház építésénél csak az orvosszakmai, ellátásszervezési és orvostechnológiai előkészületek két-három évig is eltartanak.

Az újkori Magyarország történetének legnagyobb egészségügyi beruházása a Dél-budai Centrum, amely 1,2 millió ember ellátásáért felel majd. A beruházás irányításával Bedros J. Róbertet bízták meg, aki meghúzta „a projekt képzeletbeli startpisztolyának ravaszát”. A miniszterelnöki megbízott a Magyar Hírlapnak adott interjúban közölte, néhány héten belül elindulhat a tervpályázat, és ha minden a tervek szerint alakul, öt év múlva megnyithatja kapuját a „szuperkórház”.

Az eddigi tervek szerint a Dobogóra épülő centrumkórház tervezési folyamata ez év végén zárul le, de sok helyen beszélt már arról, hogy nemsokára kiírhatják az intézmény tervpályázatát. Hol tart a folyamat?

– Nem túlzás azt mondani, hogy olyan volumenű egészségügyi beruházás, mint a Dél-budai Centrum, az elmúlt száz évben nemcsak Budapesten, de az egész országban sem volt. Egy teljesen új, ezerkétszáz ágyas centrumkórház épül Dél-Budán, amely a nap 24 órájában, a hét hét napján minden sürgős esetet képes lesz az intézményen belül ellátni. A Dél-budai Centrum megépítése az Egészséges Budapest program része, a főváros történetének legnagyobb kórházfejlesztési programjában is a legnagyobb beruházás. Egy ekkora projektnél öt hónap igazán nem nagy idő, hiszen külföldi példák alapján tudjuk, hogy egy új kórház építésénél csak az orvosszakmai, ellátásszervezési és orvostechnológiai előkészületek két-három évig is eltartanak. Az elmúlt öt hónapban a szakmai csapatommal megterveztük a Dél-budai Centrum orvosszakmai profilját. Ez az előkészítő munka tette lehetővé, hogy május közepén kiírhassuk az épülő intézmény tervpályázatát. A tervpályázatok leadási határideje a jelenlegi tervek szerint augusztus végére tehető. A tervpályázat bírálóbizottságának október végéig ki kell választania azt a három pályaművet, amely díjazásra kerül. Ezek mindegyike tartalmaz majd olyan megvalósításra alkalmas ötleteket, amelyeket felhasználunk a Dél-budai Centrum építésénél. Ezt követően a szakmai grémium egy közbeszerzési eljárás keretében a három pályázó közül kiválasztja azt a tervezőt, aki megtervezheti a Dobogón épülő kórházat. A tervező a szakmai csapattal szorosan együttműködve véglegesíti majd a terveket.

A tervezési munkálatokba orvosokat is bevonnak?

– Az orvosszakmai profil kialakításában természetesen részt vettek orvosok is. Ahogy a munka előrehaladtával más szakemberek is bekapcsolódnak majd a munkafolyamatokba. Bizonyos értelemben kompromisszumok nélküli kórházban gondolkodni nemcsak lehet, kell is. A tervezésnél kizárólag a betegek érdekeit szabad szem előtt tartanunk, azt, hogy a leghatékonyabban és a legkorszerűbb körülmények között gyógyulhassanak. Minden építészeti és technológiai megoldás kiválasztásánál a betegbiztonság az elsődleges szempont. Az épület üzemeltetését például szuperbiztonságos informatikai rendszerek felügyelik majd. De a biztonságot szolgálja a hagyományos és az infokommunikációs akadálymentesítés, a speciális betegazonosító és betegtájékoztató rendszer, a gyors diagnosztikai eszközök széles tárháza, a legmodernebb műszerezettség, vagy a tervezett robotsebészeti műtő is. Mindemellett a lehető legkellemesebbé fogjuk tenni a gyógyulási és a munkakörnyezetet, elképzeléseink szerint napfényes, tágas betegszobákban gyógyulhatnak majd a betegek, és az orvosi, valamint a nővéri pihenőket is a kor színvonalának megfelelően alakítjuk ki. A szuperkórház megnevezés erre utal. Ez ugyanolyan közkórház lesz, mint bármelyik másik centrum, azonban a betegek a legmagasabb színvonalú, csúcstechnológiás, „szuper” körülmények között és eszközökkel gyógyulhatnak ebben a sürgősségi centrumban. További részletek a teljes cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink