• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

„Az is hős, aki meg tud gyógyulni a betegségéből”

Lapszemle 2018.09.08 Forrás: hazipatika.com
„Az is hős, aki meg tud gyógyulni a betegségéből”

Nem szabad elfelejteni, hogy az egészségügynek olyan szereplői is vannak, akik mindennap szívvel-lélekkel dolgoznak.

„Fontosnak tartom, hogy beszéljünk az egészségügy pozitív oldaláról is és hogy lássuk azokat az embereket, akik tesznek ezért a területért” – véli Nagy-Tóth Ildikó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke, aki szakmai zsűriként a HáziPatika.com Egészséghősök pályázatában is közreműködik.

Nagy-Tóth Ildikónál 2011-ben, második kislánya születés után diagnosztizáltak méhnyakrákot. Betegsége történetét, gondolatait és érzéseit az évek során egy naplóba jegyezte fel, amelyet gyógyulása után olyan civil szervezetnek szeretett volna odaajándékozni, akik kifejezetten méhnyakrákos érintettekkel foglalkoznak. Ekkor döbbent rá, hogy Magyarországon nem működik még ilyen szervezet. Hogy valamiképpen mégis segíteni tudjon sorstársain, naplóját végül könyvként jelentette meg, amelynek végén megadta az e-mail címét.

A napló megjelenése után rengeteg levelet kapott hasonló utat bejárt nőktől, akiknek már azzal is sokat segített, hogy leírta saját betegtörténetét. A számtalan pozitív visszajelzés után fogalmazódott meg benne egy alapítvány létrehozásának gondolata. A Mályvavirág Alapítványt azzal a céllal hozták létre, hogy összefogják és segítsék a méhnyakrákkal bármilyen formában érintetteket: prevenciós programjaikkal a lehetséges megelőzési módokra próbálják meg felhívni a nők figyelmét, de segítséget nyújtanak a méhnyakrákos betegek rehabilitációjának megszervezésében, lebonyolításában is.

Mindezek után nem volt kérdés, hogy a szakmai zsűri tagjaként csatlakozzon a HáziPatika.com Egészséghősök programjához, amelynek keretében olyan hétköznapi embereket keresnek, akik fáradhatatlanul dolgoznak a betegekért. Nagy-Tóth Ildikóval az Egészséghősök program részleteiről beszélgettek.

HáziPatika.com: Mit gondol az Egészséghősökről, mint kezdeményezésről?

Nagy-Tóth Ildikó: Nagyon fontosnak tartom, hogy észrevegyük azokat az embereket, akik sokat tesznek a hazai egészségügyért. Sokszor a háttérbe szorulnak, pedig rettentő nehéz munkát végeznek. Vannak, akiknek ez a hivatásuk, de sokan önkéntesként, vagy segítő érintettként vannak jelen az egészségügyben, és sokszor nagyon nagy teher van a vállukon. Ezzel a pályázattal talán köszönetet is tudunk nekik mondani a munkájukért, és megerősítést kaphatnak abban, hogy amit tesznek, igenis fontos, és folytatniuk kell.

HáziPatika.com: A köszönetmondás talán azért is lehet most kifejezetten fontos, mert az utóbbi időben a magyar egészségüggyel kapcsolatban szinte csak a visszásságokról és nehézségekről lehet hallani.

N.T.I.: Igen, nyilván nagyon sok minden nem úgy működik az egészségügyben, ahogyan kellene, és sajnos tényleg sok probléma van, amely akár emberéletekbe is kerülhet.  De nem szabad elfelejteni, hogy az egészségügynek olyan oldalai is vannak, ahol nagy eredményeket tudnak elérni, akik mindennap szívvel-lélekkel dolgoznak. Fontos, hogy beszéljünk erről is.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink