• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Az országos átlagnál jóval rövidebbek a szolnoki várólisták

Lapszemle 2018.05.16 Forrás: szoljon.hu Szerző:
Az országos átlagnál jóval rövidebbek a szolnoki várólisták

Míg hazai átlagban szívkatéterezésre például átlagosan 163 napot kell várni, addig Szolnokon ez legfeljebb 37 nap. 

Nemzetközi szinten is kedvezőek a várólista-adatok hazánkban – vélekednek a szakemberek. Bár a betegek számára akár a néhány napos késlekedés is idegőrlő lehet, tény, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben csökkent a műtétekre várakozás ideje. A várólisták hosszát az egynapos sebészeti ellátások kiterjesztésével és egy megfelelő információs rendszerrel lehetne csökkenteni, amikor a beteg eldöntheti, hogy hol és mennyit vár a műtéti beavatkozásra – szól a szakmai ajánlás. A tapasztalatok azt mutatják, megfelelő munkaszervezés, no meg a kielégítő finanszírozás is sokat lendíthet a helyzeten – olvasható a szoljon.hu portálján.

A szolnoki Hetényi Géza kórházban például tavaly egyfajta belső átszervezést hajtottak végre annak érdekében, hogy a központi műtő kapacitásait minél hatékonyabban ki tudják használni. A rendelkezésünkre álló keretek között mindent megteszünk annak érdekében, hogy a betegeinknek minél kevesebbet kelljen várakozniuk a különböző beavatkozásokra – mondta el dr. Maroska Anikó, a megyei kórház főigazgató-helyettese, aki hozzátette azt is, ennek is köszönhető, hogy a legtöbb területen az országos átlagnál jóval rövidebbek a várólistáink.

Ennek megfelelően míg hazai átlagban szívkatéterezés miatt átlagosan 163 napot kell várni, Szolnokon ez legfeljebb 37 nap. Szürkehályog-műtétre ugyanennyit kell várni. A Szolnoki MÁV Kórház jegyzi mozgásszervi centrumként a csípő- és térdprotézis műtétek jelentős részét. Az elmúlt években ezen a területen alakultak ki a leghosszabb várólisták. Bár országos átlagban jelenleg is közel egyéves a várakozás, Szolnokon szinte biztos, hogy még erre az esztendőre tudnak időpontot adni, ha valaki mostanában jelentkezik.

A várólista-csökkentési programok 2014 óta zajlanak, s ha összehasonlítjuk a kiindulási adatokat a jelenlegivel, szembetűnő a változás – emelte ki dr. Rudner Ervin főigazgató-főorvos. A legfrissebb adatok szerint csípőprotézis esetében 152 nap, térdprotézis-beültetésre pedig 141 nap a várakozási idő nálunk, ez pedig már nemzetközi viszonylatban is igen jónak számít.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink