• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Békássy Szabolcs a praxisok járvány alatti működéséről

Lapszemle 2021.02.26 Forrás: InfoStart
Békássy Szabolcs a praxisok járvány alatti működéséről

Lehet választani, hogy egyáltalán valaki jelentkezik-e a védőoltásra, illetve hogy a háziorvos által felajánlott vakcinatípust elfogadja-e.

Szabad a választás vakcinaügyben, de egyértelműen azt javasoljuk, hogy amit a háziorvos kollégák ajánlanak, fogadják el a páciensek, hiszen minden védőoltás sokkal hatékonyabb annál, mintha nem részesülnének semmiféle védelemben – mondta Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt az alapellátás pandémiás átalakulásáról, a távgyógyítás térnyeréséről és az oltóanyagok előnyeiről.

Már zajlik a lakosság oltása többféle vakcinával. Az mitől függ, hogy ki melyik vakcinát veheti fel?

Szigorúan van szabályozva, azt mindenféleképpen tisztázni szeretném, hiszen a vakcina jelenleg nem választható Magyarországon. Vannak preferenciacsoportok az egyes vakcinatípusokat illetően, melyek a háziorvosoknak a kezét nagymértékben kötik. Amíg Magyarországon nem lesz megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló vakcina, addig ezeket a szabályokat a háziorvosoknak mindenféleképpen követniük kell. A rendezőelv az, hogy a 60 év alatti krónikus megbetegedésben szenvedő pácienseinket az AstraZeneca védőoltásával tudjuk védelemben biztosítani, az összes többi, jelenleg Magyarországon rendelkezésre álló védőoltással pedig a 60 év feletti pácienseinknek a védőoltását kell preferálnunk, hiszen a koronavírus-fertőzés egyes szövődményei szempontjából ők a leginkább veszélyeztetett csoport.

Hogy érti azt, hogy nem választható a vakcina, amikor egész eddig azt tanultuk, hogy lehet választania vakcinák közül, vissza is lehet például utasítani, ami arra utal, hogy akkor biztos választható?

A választás szabadsága természetesen adott a tekintetben, hogy lehet választani, hogy egyáltalán valaki jelentkezik-e a védőoltásra, illetve a választás szabadsága adott a tekintetben is, hogy a háziorvos által felajánlott vakcinatípust elfogadja-e. Ha nem fogadja el ezt a vakcinatípust, akkor várhat arra, amíg Magyarországon elegendő mennyiségben áll majd rendelkezésre az a vakcina, amit ő preferál, ennek időpontja azonban kérdéses. Mi egyértelműen azt javasoljuk, hogy amit a háziorvos kollégák ajánlanak, ezeket fogadják el a páciensek, hiszen minden védőoltás sokkal hatékonyabb annál, mintha nem részesülnének semmiféle védelemben. Egyértelműen érződik, hogy a jelenlegi harmadik hullám fiatalabb korosztályt érint és sajnos sokkal markánsabbak a tünetek is.

Mi az, hogy fiatalabb korosztály? És mi az, hogy markánsabbak a tünetek?

Ez is egy gyakorlati tapasztalás, míg az első, második hullámban a középkorúak nagyobb arányban voltak érintettek, most azt tapasztaljuk, hogy a fiatalabb korosztályban egyre gyakoribb a megbetegedés, és a fiatalabb korosztályban, amely korábban enyhébb tünetekkel átvészelte a fertőzést, sokkal meghatározóbbak a tünetek, és sajnálatos módon sokkal többen kerülnek kórházi ellátásra is.

Ezek már a variánsok, a mutánsok hatásai?

Valószínűleg ez már a brit mutáns okozta megbetegedés, hiszen ez rendelkezik olyan képességekkel, hogy a közösségi terjedés sokkal-sokkal gyorsabb, illetve a betegség lefolyása is súlyosabb lehet egyes esetekben.

Hogyan szervezi meg a háziorvos azt, hogy az ő körzetébe tartozó betegek megkapják a vakcinát?

Ez nagyon nagy kihívást jelent, ugyanakkor büszkeséggel tölt el, hogy a háziorvosok ezen a fronton kiválóan helytálltak és az ő áldozatos munkájuknak köszönhetően mára már több százezer magyar honfitársunk megfelelő védelemben részesült. Hétről hétre kapunk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől egy olyan listát, amelyen az előzetesen regisztráló páciensek névsora és telefonos elérhetősége szerepel, és a páciensek értesítése telefonon történik a szakdolgozóink segítségével. A háziorvosi praxisok pedig tájékoztatást kapnak a járási népegészségügyi osztályoktól hogy az adott oltási héten milyen típusú és milyen mennyiségű védőoltás felhasználására van lehetőség.

Mi a gyakorlat, mennyivel korábban kell értesíteni a regisztrált, oltásra jelentkezett pácienst, hogy aztán oda is érjen?

Talán ez okozza a legnagyobb nehézséget a háziorvos kollégáknak, hiszen a határidők rettentően feszesek, mert az egyes oltóanyagtípusoknak nagyon nehéz a logisztikája. Speciális hűtési körülményeket igényelnek, felbontás után nagyon gyorsan el kell ezeket oltani, sok esetben csak néhány nap áll rendelkezésre, hogy a háziorvosok kiértesítsék a pácienseiket.

Nem fordul az elő, hogy pocsékba megy oltóanyag, mert akit kiértesítettek, végül mégsem tudott odamenni és lejár a szavatossága az anyagnak?

Természetesen ez előfordulhat, de törekedni kell arra, hogy ez a pocsékba menő mennyiség minél kevesebb legyen. Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy azok a páciensek, akiket előzetesen kiértesítünk, szinte maradéktalanul megjelennek a háziorvosi rendelőkben vagy az oltóponton. Továbbiak az interjúban

Legolvasottabb cikkeink