• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csak a szív veszi észre a különbséget

Lapszemle 2018.05.28 Forrás: Népszava Online
Csak a szív veszi észre a különbséget

Betiltja az Egészségügyi Világszervezet 2023-ig a mesterséges transzzsírokat, azaz a hidrogénezett növényi olajokat.

Felcserélés néven indult egy program, amely minden ország számár tartalmaz tudnivalókat arról, hogyan lehet lépésről lépésre elkerülni a transzzsírok felhasználását az élelmiszerekben. „A kezdeményezés azt célozza, hogy az államok törvényekkel alapozzák meg a transzzsírok kivezetését az élelmiszerpiacról” – mondta Francesco Branca, a genfi székhelyű Élelmiszerek az Egészségért és a Fejlődésért Osztály igazgatója a CNN-nek. A mesterséges transzzsírok akkor keletkeznek, amikor növényi olajokat hidrogéneznek. Ezeket feldolgozott, sütött élelmiszerekben használják, mert így nem romlanak olyan gyorsan, mint más zsírok, és ropogósabbra sül velük az étel. Sokféle élelmiszer készítésekor használják az eljárást, illetve az azzal készült zsiradékot. Bizonyos margarinok, csomagolt csipszek, sütött pékárúk - főleg sütésre előre elkészítettek, fagyasztott élelmiszerek, tejes és nem tejes kávékrémek, krémes cukrászsütemények lehetnek transzzsírban gazdagok. A transzzsírok növelik a rossz koleszterin szintjét és csökkentik a jó koleszterin szintet. Ma már azonban léteznek olyan technológiai eljárások, amelyek alkalmazása során nem, vagy csak nagyon kismértékben keletkeznek ezek a vegyületek - írta a népszava.hu.

Ezeknek nagyon káros hatásuk van az egészségre, mert sok bennük a rossz koleszterin, növelik a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A Replace magában foglalja az étrend felülvizsgálatát, egészségesebb zsiradékok használatának hirdetését, törvények meghozatalát, adóváltozásokat, a tudatosság megteremtését és növelését.

A transzzsírok kis mennyiségben természetes formában is előfordulnak olyan állati termékekben, mint a hús, vaj, joghurt. Az európai országok közül Dániában vezették be először a transzzsír mennyiségi szabályokat 2004-ben. Azóta ezek csaknem eltűntek az élelmiszerekből, ennek következtében 2012-2015 között 100 ezer ember körében átlagban 14,2 százalékkal csökkent a szív és érrendszeri betegségek okozta halálozások száma évente - idézte a lap.

 

Legolvasottabb cikkeink