• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Csak biztonságos játék kerülhet a karácsonyfa alá

Lapszemle 2019.12.10 Forrás: magyarnemzet.hu
Csak biztonságos játék kerülhet a karácsonyfa alá

A hatósági tapasztalatok szerint a veszélyes játékok előfordulása az alkalmi árusítóhelyeken a leggyakoribb.

Az egyik leggyakoribb karácsonyra vásárolt ajándék a játék, olyannyira, hogy a gyermekek szórakozását, tanulását segítő milliónyi termékből ebben az időszakban fogy a legtöbb a vásárokon, piacokon, aluljárókban, illetve a webáruházakban, amelyek közül többet külföldi vállalkozás működtet. A hatósági tapasztalatok szerint a veszélyes játékok előfordulása az alkalmi árusítóhelyeken a leggyakoribb - írta a Magyar Nemzet.

– Rendszeres ellenőrzések zajlanak a termékbiztonság szempontjából, de az eddigi tapasztalatok alapján fontos felhívni a figyelmet néhány lényeges tudnivalóra – mondta a Magyar Nemzetnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Cseresnyés Péter szerint alapvető, hogy minden esetben megbízható szaküzletben vagy internetes áruházban vásároljunk. A hatósági vizsgálatok tapasztalatai azt mutatják, hogy a játékboltláncok, az üzletláncok és a webboltok nagyobb valószínűséggel forgalmaznak biztonságos, a jogszabályi előírásoknak megfelelő termékeket.

Mint mondta, az is elsődleges, hogy csak olyan játékot vegyünk, amely megfelel a gyermek életkorának, képességeinek és készségszintjének. – Vannak, akik nem veszik komolyan a „háromévesnél fiatalabb gyermekek számára nem ajánlott” tiltást vagy az ezt jelző piros szimbólumot, holott a játékon lévő figyelmeztető feliratok fontos információkat adnak a használatról és arról, hogy melyik életkorban biztonságos a termék használata – emelte ki Cseresnyés Péter. Megjegyezte: olyan játékot nem is szabad levenni a polcról, pláne megvásárolni, amelyikről hiányzik a „CE” jelölés, mert az eleve felveti, hogy a termék nem felel meg a biztonsági előírásoknak.

A legkisebbek vannak kitéve a legtöbb kockázatnak, ezért minden kisgyermekes családban tudni kell, hogy a háromévesnél fiatalabbaknak könnyen eltávolítható vagy apró részeket tartalmazó játékot tilos választani, mivel fulladást okozhatnak. – Minden játék és alkatrész akkora legyen, amekkorát már nem tudna a szájába venni a gyermek, de figyeljünk például a gombelemeket vagy az apró, de erős mágnest tartalmazó játékokra is, mert az elemek lenyelve szintén fulladást, a mágnesek bélelzáródást okozhatnak – fogalmazott. Hozzátette: azt is érdemes ellenőrizni, hogy az ajándékba szánt játékon ne legyenek éles élek, hegyes végződések, amelyek szem- és hámsérülést okozhatnak.

A plüssfigurák esetén is vigyázni kell. – Mindig jó minőségű plüss játékot válasszunk! A laza varratok mentén a töltőanyag esetleg hozzáférhetővé válik, amely a kisgyermek szájába kerülve fulladást okozhat.

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink