• Pollen
  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

   Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

Drámai mértéket ölt a háziorvoshiány

Lapszemle 2018.07.07 Forrás: 168 Óra Online Szerző:
Drámai mértéket ölt a háziorvoshiány

Több mint kétezerrel nőtt az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom, miközben az alapellátó orvosok száma folyamatosan csökken.

Az adatok azt is mutatják, hogy nem hozott eredményt a kormány tavalyi praxispályázata, nem sikerült érdemben csökkenteni a háziorvos nélkül működő települések számát. Tavaly ugyanis 2,3 milliárd forintot költött a kormány a tartósan betöltetlen praxisok vonzóbbá tételére, ez azonban nem hozott különösebb eredményt. A praxispályázatok egyik részében a letelepedést támogatják. Ennek összege attól függ, hogy mióta nincsen orvos a településen, nettó összege 12 és 20 millió forint között van. A praxisjog megvásárlásának támogatására is lehet pályázni, az elnyerhető összeg 1,2 millió forint. A támogatásért cserébe az orvosoknak vállalniuk kell, hogy a letelepedési pályázat esetén legalább 6, praxisjog vásárlásánál legalább 4 évig biztosítják az ellátást. A tavalyi pályázattal 52 háziorvosi és 37 fogorvosi körzetbe sikerült orvost találni, a tárca idén mintegy 1,25 milliárd forintot fordít a célra - írta a 168ora.hu.

A jelenlegi adatokból az is kitűnik, hogy a helyzet még mindig Borsodban, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legrosszabb, ugyanakkor már Budapesten is háziorvoshiány van, a probléma pedig egyre súlyosbodik. Az ugyanis, hogy ennyi körzetet érint a hiány, nem azt jelenti, hogy ennyi helyen nincs orvos. Sokkal több településen ütközik ezáltal akadályba az ellátás. Ha egy körzet betöltetlen, a szomszéd körzet háziorvosa folyamatosan helyettesítésre kényszerül, és a saját körzete mellett el kell látnia egy másik körzetet is. Az érintett betegek helyben csak azokon a napokon jutnak ellátáshoz, amikor a helyettes orvos épp rendel a faluban.

A helyzet leginkább Észak-Magyarországon kritikus, ahol egy körzethez 4-5 település is tartozhat, emiatt pedig rengeteget kell utazni az alapvető orvosi ellátásért. A betöltetlen 320 háziorvosi körzet így több mint ötszáz települést érint.

Teljesen egyértelmű, hogy fordulat nélkül összeomlik a családorvosi rendszer, hiszen januárban derült ki – mint megírtuk –, hogy tizenhat év alatt több mint kétezerrel nőtt az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom, miközben az alapellátó orvosok száma folyamatosan csökken. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2000-ben 47,5 millió, 2008-ban 50 millió, 2016-ban pedig már 55 millió esetet láttak el a rendelőkben, miközben a háziorvosok száma ugyanebben az időszakban 5159-ről 4755-re csökkent.

Az utóbbi években egyre kevesebben tudják házi gyermekorvos segítségét kérni, mind többen kényszerülnek ugyanis a felnőtteket és gyerekeket is ellátó vegyes praxist igénybe venni, mert nincs elég gyermekorvos az országban. A statisztikai hivatal adatai szerint 2016-ban 1444 házi gyermekorvos dolgozott, hozzájuk pedig nem kevesebb mint 1,417 millió gyermek volt bejelentve.

Tehát ma csaknem ezer gyermek jut egyetlen orvosra, őket mind egyetlen szakembernek kellene tartósan ellátni.

Mindez évtizedes problémát jelez, így az orvoshiány is előre várható volt, de a helyzet csak romlott az utóbbi években. A szakértők rendszerint figyelmeztetnek: a 6331 alapellátást végző orvosból 4500 túl van az 50. életévén, a háziorvosok és a házi gyermekorvosok kétharmada elérte a nyugdíjkorhatárt, mintegy 2200 praxis sorsa kérdéses, gazdájuk bármikor felállhat a székéből.

Nemcsak az orvosi ellátáshoz nem jutnak hozzá a honfitársaink, de majdnem félmillióan élnek Magyarországon olyan településen, ahol nincs gyógyszertár a Magyar Gyógyszerészi Kamara adatai szerint. A legtöbbször kisfalvakról van szó, ahol sok az idős ember.

Legolvasottabb cikkeink