• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Drogosok - indokolatlan rendőrségi értesítések

Lapszemle 2019.02.22 Forrás: TASZ
Drogosok - indokolatlan rendőrségi értesítések

Sorozatos jogsértésekre derült fény a TASZ országos adatigényléséből.

A TASZ megvizsgálta, milyen gyakran fordul elő országos szinten az, hogy az egészségügyi dolgozók indokolatlanul értesítik a rendőrséget, illetve jogszerűtlenül továbbítják a páciens adatait, ha valaki drogfogyasztás miatt lesz rosszul. Adatigénylésükből kiderült, hogy ötből négy ellátott büntetőeljárást kap a nyakába. Két rendőr-főkapitányság pedig 10 milliós nagyságrendű összeget kért  azért, hogy kiadja a közérdekű adatokat, írja a TASZ honlapján.

Egy jogi segítséget kérő állampolgár hívta fel a szervezet figyelmét arra, hogy a Nógrád megyei egészségügyi dolgozók rendszeresen rendőrt hívnak akkor, ha valaki drogfogyasztás miatt lesz rosszul, ami büntetőeljárások indításához vezet. A gyakorlat az egészségügyi törvény alapján egyértelműen jogsértő, hiszen mentő vagy orvos a titoktartási kötelezettsége miatt nem adhatja ki a beteg érzékeny adatait – a kábítószer-fogyasztás pedig pontosan ilyen adat. Ebben csupán akkor tehet kivételt, ha a páciens közvetlenül az ő vagy más testi épségét fenyegeti, vagy ha nyolc napon túl gyógyuló, feltehetően bűncselekményből származó sérülést szenvedett. Éppen ezért kíváncsiak voltak, hogy a Nógrád megyei egészségügyi dolgozók jogszerűen értesítették-e a rendőrséget. Első tapasztalataik alapján vizsgálódásukat kiterjesztették az egész országra: közérdekűadat-igényléssel fordultak minden megyei és a budapesti rendőr-főkapitánysághoz. Az adatigénylésükre minden rendőr-főkapitányság válaszolt. A kapott adatok összesítéséből kiderült, hogy 2017-ben 63 esetben hívtak rendőrt kábítószer-használat miatt ellátott személyhez, akik  7 esetben fenyegették az egészségügyi dolgozók testi épségét, a rendőrség 52 alkalommal indított büntetőeljárást. Vagyis a kábítószer-fogyasztás miatt ellátottak több mint háromnegyedének kikerültek az érzékeny adatai, ami büntetőeljárás indításához vezetett, pedig a rendőrség értesítése csak minden tizedik esetben lett volna indokolt!

Találtak jó példát is: Hajdú-Bihar megyében nyolcszor értesítették hasonló okból a rendőrséget, de büntetőeljárás egyszer sem indult. Az egészségügyi dolgozók itt vélhetően eleget tettek titoktartási kötelezettségüknek, és nem adták ki a páciensek érzékeny adatait.

Legolvasottabb cikkeink