• Pollen
  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

  • Durva szezonra számíthatnak az allergiások

   Durva szezonra számíthatnak az allergiások

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Eddig egy fogorvos sem kapta meg a pluszmilliókat

Lapszemle Forrás: hvg.hu Szerző:
Eddig egy fogorvos sem kapta meg a pluszmilliókat

A MOK fogorvosi tagozatának számításai szerint a jelenleginél legalább kétszer több pénzt kellene adnia az államnak.

Két napja maradt a kormánynak, hogy utalja a fogorvosok pénzét, hiszen még idei kifizetéssel ígértek az állami alapellátásban dolgozóknak hárommillió forintot - írja a hvg.hu.

„Ha átcsúszik a jövő évre az utalás, akkor azt is mondhatják 2018-ban, hogy már kaptak a fogorvosok, mit akarnak" – vélekedik Nagy Ákos, az a keszthelyi fogorvos, aki az állami körzetekben dolgozó fogorvosok ellehetetlenült helyzetére hívta fel a figyelmet, lassító sztrájkot is szervezett szeptemberben.

November 30-án jelentette be a kormány, hogy kötelező ellátási körzetek fogorvosai 3 millió forintot kapnak, hogy az egyébként növekvő finanszírozású alapellátásban dolgozó háziorvosok mögé felzárkózhassanak, és mondták azt is, hogy ezt a juttatást beépítik a finanszírozásba, és jövőre is megkapják a fogorvosok.

Az első ilyen pénzt még az idei évre ígérte a kormány, ám két nappal az év vége előtt még egyetlen fogorvosnak sem utalták a számlájára a pénzt. Nagy Ákos szerint ha az utalás átcsúszik a jövő évre, az félreértésre adhat okot úgy, hogy a kommunikációban úgy jelenhet meg, mintha a jövő évit is megkapták volna, vagy akár úgy, hogy kétszer kapták meg az összeget.

A területi ellátási kötelezettségű körzetek fogorvosai évek óta semmiféle kiegészítést nem kaptak, gyakorlatilag évtizedes lemaradásban vannak. 5500 fogorvos közül 2500 lát el állami feladatokat, ők azok, akik a betegek ingyenes ellátását csak úgy tudják biztosítani, ha a magánpraxisukból, tehát saját vállalkozásukból finanszírozzák az állam helyett az ellátást. A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának számításai szerint ezeknek a körzeteknek a jelenleginél legalább kétszer több pénzt kellene adnia az államnak, a most beígért 3 millió forint is csupán a harmada a szükséges összegnek.

Ezzel együtt ezt a pénzt is várják a fogorvosok, persze csak azok, akik nem a szakellátásban dolgoznak, ugyanis ők a mostani pénzosztásból is kimaradtak.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink