• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségesebb menzakoszt: hogy áll a közétkeztetés?

Lapszemle 2018.09.07 Forrás: InfoStart
Egészségesebb menzakoszt: hogy áll a közétkeztetés?

Elkészült az Országos Iskolai Menzakörkép 2017 tanulmánya. A helyzet sokat javult, de a szülőknek is van feladata.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felmérte az általános iskolás gyermekek étkeztetését - az ebből született eredményeket a szeptember 13-án tartandó konferencián közlik, ahol a gyermekétkeztetésben működő jó gyakorlatokat is megismertetik az érdeklődőkkel. 

Az EMMI rendelete azt határozta meg, hogy bizonyos korcsoportban, bizonyos étkeztetési típus mellett mit kell biztosítania a közétkeztetőknek a gyerekek számára (mennyi zöldség, gyümölcs, mennyi tejtermék, gabonaféle szükséges), és megszabta azt is, hogy a sótartalomnak miként kell alakulnia.

Sokat javult a helyzet, hiszen 2013-ban a közétkeztetők csak 19%-a, 2017-ben már 59%-a felelt meg a rendeletben előírt sómennyiségnek, de még mindig vannak olyan helyek, ahol a biztosított étkezések sótartalma magasabb az ajánlottnál"- mondta az Inforádiónak Zentai Anna, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Alkalmazott Táplálkozástudományi Osztályának vezetője.

Zentai Anna szerint a szülők példamutatása nagyon fontos, hiszen, ha a gyermek otthon megszokja, hogy kevésbé sós, kevésbé zsíros, cukros ételeket kap, akkor a menzán kapott, a rendeletnek megfelelő ételt is könnyebben el fogja fogadni.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi az egészséges táplálkozás. A szakember két végletet lát a mindennapokban: azokat, akik nagyon megszorítóan, szigorú étrendi tanácsok mellett étkeznek, vagy pedig azokat, akik nagyon hagyományosan - de nem egészségesen - táplálkoznak.

Legolvasottabb cikkeink