• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre drámaibb lesz Magyarországon a rákhelyzet

Lapszemle 2018.07.28 Forrás: portfolio.hu
Egyre drámaibb lesz Magyarországon a rákhelyzet

Nemcsak az unióban, de az OECD országok között is nálunk hal meg arányaiban a legtöbb ember rákban.

Az új egészségügyi szakvezetés 5 nemzeti egészségprogramon dolgozik, amelyek kezelnék a legsúlyosabb magyarországi népbetegségeket. Az onkológiai intézet elkészítette a Magyar Nemzeti Rákprogramot, ami ijesztő képet fest a jelenről és arról, hogy mi történik, ha nem avatkozik be a kormány - írja a portfolio.hu.

Másfél hónappal ezelőtt derült fény arra, hogy az EMMI egészségügyi államtitkársága a népbetegségek visszaszorítása érdekében a népegészségügyi cselekvési programhoz kapcsolódóan öt nemzeti egészségprogramot dolgoz ki (ezek a szív- és érrend szeri, a daganatos, a mozgásszervi, illetve a gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kiemelt kezelését szolgálják).

A nemzeti rákprogram kidolgozásáért az Országos Onkológiai Intézet volt a felelős, melynek vezetését hagyta ott Kásler Miklós a miniszterségért. A Népszava a napokban részleteket közölt a birtokába került dokumentumból, amelyet az intézet néhány hete nyújtott át a tárcának. Ezek szerint az anyag beismeri az elmúlt évek egészségpolitikájának kudarcát, vannak viszont tervek, a plusz forrás azonban még nem látszik. 

A tervekről Kásler Miklós már beszélt az InfoRádió Aréna műsorában. Már itt úgy fogalmazott, hogy elkészült a népegészségügyi program vázának szánt öt nemzeti program. Az öt programot a magyar nemzeti rákkontroll program mintájára alkották meg. Elmondása szerint hamarosan megjelenik az a rendelet, amely előírja azt, hogy az első hely, ahová a beteget tumorgyanú esetén küldeni kell, a megyei kórház lesz, ahol megvan a képalkotó diagnosztika és a szövettan lehetősége is. Hozzátette azt is, hogyha a beteget nem küldik egyik helyről a másikra, és nem kell mindenhol heteket-hónapokat várnia, akkor megvalósítható lenne az, hogy két hét alatt meglegyen a diagnózis. A megyei kórházak többségében a sebészeti beavatkozások és a sugárterápia is megvalósítható. A speciális eseteket a négy regionális centrum, a különleges eseteket az országos intézet végzi - mondta.

A nemzeti rákprogram 104 oldalas dokumentuma kiemeli: nemcsak az unióban, de az OECD országok között is nálunk hal meg arányaiban a legtöbb ember - évente 32-33 ezer - rákban.

Tizenkét év alatt a férfiaknál hatezerrel, a nőknél nyolcezerrel nőtt a gyógyításra szorulók száma. A bőrdaganatokat nem számítva a férfiaknál a tüdő-, a nőknél a mellrák a leggyakoribb. Az elmúlt másfél évtizedben a nők között is másfélszerése nőtt a tüdőrákosok száma - írja a lap.

Ha a megelőzést nem erősítik meg, akkor az elkövetkezendő években 1000 fiú újszülöttből 313, ugyanennyi lányból pedig 149 még 75 éves kora előtt rosszindulatú daganat miatt hal meg - figyelmeztet a jelentés.

További részletek a cikkben.

A fenti kép azt mutatja, a különböző országokban 100 ezer emberből hányan halnak meg rákban (2016)

Legolvasottabb cikkeink