• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Éjjel-nappal dolgoznak az ellátás gyorsításáért

Lapszemle 2018.09.01 Forrás: heol.hu
Éjjel-nappal dolgoznak az ellátás gyorsításáért

Ezek a készülékek már világszínvonalú rendszereknek minősülnek, erre igazán büszkék lehetünk.

Sok változáson ment át az egri Markhot Ferenc Kórház központi laboratóriuma. Az itt dolgozók, s a vezetőség¬ célja is az, hogy még professzionálisabb legyen az ellátás. Éppen ezért újításokat is bevezettek. Már a központi laboratórium folyosóján is forgalom van, hiszen a parádfürdői kórházból, a hevesi szakrendelőből, a pétervásárai és bélapátfalvai vérvételi helyről, valamint a háziorvosi rendelőkből érkező mintákat veszik át éppen a munkatársak a szállítóktól. Itt fogad minket dr. Szoboszlay István is, aki elkalauzol a helyen, amely nemcsak elmondása szerint, hanem látványra is valóban európai szintű - írja a heol.hu. Eger turistacentrum, emiatt sok országból érkeznek betegek a kórházba. Mint a laborvezető meséli, ezen a nyáron sok külföldi páciens, sőt még táborozó fiatalok vérvizsgálatát is végezték a gyógyintézményben. Szavai szerint volt, aki a strandon lett rosszul, mentő vitte be. Ha bizonyos ideig bent tartották, akkor a laboreredményei az ambuláns lapján, zárójelentésén jelennek meg.

– Ha viszont a laboratóriumi ambulanciára érkezett vérvételre, arra is lehetőség van, hogy kérésére – szigorúan jelszóvédetten – elküldjük neki a leletet, az általa megadott e-mail-címre – ismerteti dr. Szoboszlay István. A betegek laborleletei az elektronikus egészségügyi szolgáltató tér múlt év végi indulása óta az informatikai felhőben is elérhetők.

– Éppen ezért az eredményeknek már nemcsak országon belül, hanem az Európai Unióban is összevethetőnek kell lenniük, s ehhez itt már minden lehetőség adott.

– Évente két és fél millió mintát dolgoznak fel itt a szakemberek. Ahhoz, hogy mindezt gyorsan, mégis a lehető legpontosabban tudjuk analizálni, nagy segítségünkre vannak ezek a robotizált készülékek – mutat körbe a teremben a laborvezető. Az első szembetűnő gép megállás nélkül szortírozza a levett vérmintákat. A vezető tudatja, amit látunk, az egy preanalitikai egység, vagyis minta- előkészítő automata, amelyet még három éve, a nagy laborfelújítást követően helyeztek üzembe egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Úgy fogalmaz, az említett mintamennyiséget csak ezzel lehetséges időre, megfelelően előkészíteni. A művelet során – a vonalkódos azonosítás után – a gép az informatikai rendszerből hozzárendeli az elvégzendő vizsgálatokat a kémcsövekhez. Ezután szortírozza azokat, hogy a megfelelő automata végezze el az elemzést – tájékoztat a folyamatról a szakember. – Ezek a készülékek már világszínvonalú rendszereknek minősülnek, erre igazán büszkék lehetünk – fogalmaz dr. Szoboszlay István.

Nem csak vérminták kerülnek azonban a laboratóriumba, hiszen itt elemzik még a széklet-, vizelet- és likvor- (agy-gerincvelői folyadék) mintákat is. Ezek mindegyike különböző edényekben, tartályokban gyűjtve érkezik meg. Mindezek feldolgozásán – a gépeken kívül – huszonöt munkatárs dolgozik a laborban. Az ellátás folyamatos a nap 24 órájában: asszisztensek, analitikusok és egyéb diplomások a laboratóriumi szakorvosok irányításával.

– Régebben az üledékvizsgálat mikroszkóppal történt, ami a jelenleginél jóval lassabb volt. A megnövekedett mintamennyiség miatt azonban ez az eljárás ma már nem lenne tartható – magyarázza a szakember. Az itt található szerkezet különlegessége – a hasznosságán kívül – az is, hogy a nemzetközi rendszerbe építve magyar fejlesztésű készülék végzi a digitális mikrofotók elemzését.

A gép a minta kémiai vizsgálatát követően mikroszkópos képet alkot kamerája segítségével. Ezen ¬beazonosítja, hogy milyen sejteket, kristályos képződményeket lát a képen. S valóban, a látvány olyan, akár egy földrajzi nevekkel ellátott térkép.

– Fontos kiemelni, hogy minden lelet többszörösen validált. Ez azt jelenti, hogy a szakorvosokon kívül a gépek mellett dolgozó asszisztensek is ellenőrzik az automaták eredményeit – tudatja az osztályvezető főorvos –, így elmondható, hogy két-három felülvizsgálat is történik egy minta esetében, mire a lelet a kezelőorvoshoz, pácienshez kerül. További részletek a teljes riportban.

Legolvasottabb cikkeink