• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Elbukhat a vastagbélszűrő program

Lapszemle 2017.11.08 07:26 Forrás: vasarnapihirek.hu
Elbukhat a vastagbélszűrő program

A szűrési program kulcsát a háziorvosok jelentenék, de jelenleg már 350 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van.

Ötszáz embert menthet meg évente a hamarosan induló országos vastagbélszűrési program, ha nem vérzik el a szervezetlenségen. Ma az endoszkópos kapacitást felesleges vizsgálatok szűkítik, például pszichés problémákkal küzdő betegek tömegeit vizsgálják meg először alulról – a tünetek felől. Dr. Szűcs Zoltán békéscsabai szakorvossal a szűrés tétjéről és akadályairól kérdezte a vasarnapihirek.hu.

– Sebész-gasztroenterológusként heti négy napot műt a békéscsabai kórházban, a maradék egy napban végzi az endoszkópos vizsgálatokat, az ügyeletek és a magánrendelése elviszik a „szabadidejét" – gondolom, a kollégái is hasonló beosztásban élnek. Mikor fogja megvizsgálni azt az évi sok száz további embert, aki a jövőre induló országos vastagbélszűrési program eredményeképpen juthat el önhöz?

– A jelenlegi rendszerben biztosan nem sok időt tudnék felszabadítani arra, hogy további munkát vállaljak az utánvizsgálat céljára tervezett endoszkópos centrumban. Arra pedig még kevésbé, hogy „elcsaljam" az érintetteket a rossz hírű vastagbéltükrözésre – ahogy tettem ezt 10 éve a többek között általam szervezett megyei próbaprogram keretében. Az akkor átszűrt 8000 ember 7-8 százalékának lett pozitív az első körös széklettesztje. A nálunk folytatott próbaszűrés specialitása volt, hogy minden pozitív pácienst behívtunk, és személyesen győztem meg az endoszkópia fontosságáról – így végül az összes kiszűrt beteg 95 százalékánál megtörtént az utánvizsgálat. Közülük minden harmadik esetben találtunk kisebb- nagyobb bélbetegséget, esetleg vastagbéldaganatot vagy annak egyik megelőző állapotát – bélpolipot, melynek eltávolításával elejét vehettük a rák kialakulásának. Ez a centralizált szervezési modell igen hatékonynak bizonyult – ám a tervezett tömegprogramot bizonyosan nem lehet így működtetni.

– De a most körvonalazódó népegészségügyi program nem csak ebből az egy sebből vérzik.

– Abban az országban, ahol Kun Béla nemzeti konzultációs ívet kaphat, vajon mennyire frissek az adatbázisok? Ki mindenki fog hibás behívót kapni, vagy hány szűrést végzünk majd feleslegesen, mert például a beteg a közelmúltban már átesett vastagbéltükrözésen? A rászorulók mekkora hányada marad ki a programból, mert lassan nemhogy háziorvosa, de lakhelye sincsen, ahol értesíteni lehetne? Ne feledjük, hogy a szűrési program kulcsát a háziorvosok jelentenék, és jelenleg már 350 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van hazánkban. Ezen körzetek automatikusan kimaradnak a szűrésből, ráadásul éppen azokról az elmaradottabb régiókról van szó, ahol országunk leginkább veszélyeztetett (rosszul étkező, mozgáshiányos, túlsúlyos, tájékozatlan) népessége lakik. Ezekről a végekről ma is rendre elkésett, utolsó stádiumú rákbetegek kerülnek tűzoltásjellegű sürgősségi ellátásra.

További részletek a weboldalon.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink