• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elég lesz lenyelni a szuperkapszulát és kideríti, mi bajunk

Lapszemle 2018.05.26 Forrás: szoljon.hu
Elég lesz lenyelni a szuperkapszulát és kideríti, mi bajunk

A szuperszenzor már alkalmas lehet a gyomorfekély, a gyulladásos bélbetegségek és akár a vastagbélrák jeleinek észlelésére is.

Apró elektronikus chipekkel és milliónyi génmódosított élő sejttel teli lenyelhető kapszulát fejlesztettek ki amerikai kutatók. Örülni azért még korai lenne, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói ugyanis egyelőre csak sertéseknél tesztelték a jelenleg 10 milliméterszer 30 milliméteres kapszulát, amely sikeresen észlelte a vérzést az állatok gyomrában – írja a Science tanulmánya nyomán a szoljon.hu portálja.

A szakemberek a kólibaktérium egy veszélytelen törzsét használták fel a kapszula megalkotásához, amely mai szemmel nézve elég hightech-nek tűnik. Génmanipulációval elérték, hogy az eszközbe helyezett sejtek észleljék és felvillanással jelezzék a vérzést. Ezt követően a kapszulában lévő elektronikus chipekre hárul a feladat, hogy jeleket küldjenek egy okostelefonra.

Az MIT kutatóinak eszköze – amelyben a több milliónyi baktérium mellett egy elem, egy fénydetektor és elektronikus chipek is helyet kaptak -, újabb jelentős előrelépést jelent az emberek egészségének megfigyelését célzó, lenyelhető vagy külső használatra szánt érzékelők fejlesztésében. Jelenleg kamerákkal és hőmérőkel felszerelt pirulák is segítenek már a különböző betegségek felismerésében és az emésztés nyomon követésében.

A massachusettsi szakemberek fejlesztésének különlegessége azonban abban rejlik, hogy elsőként használtak génmódosított sejteket szenzorként egy lenyelhető kapszulában.

tanulmány szerint ahhoz, hogy embereknél is alkalmazható legyen, a kapszula méretét jelentősen csökkenteni kell, továbbá képesnek kell lennie egyéb anyagok észlelésére is. Egy ilyen szuperszenzor már alkalmas lehet a gyomorfekély, a gyulladásos bélbetegségek és akár a vastagbélrák jeleinek észlelésére is.

A tanulmány társszerzője, Mark Mimee szerint a kapszula méretének csökkentése mellett a begyűjtött adatok titkosításáról is gondoskodni kell a páciens személyi adatainak védelme érdekében, és mivel az eszközt egyszeri használatra szánják, ezért olyanra kell tervezni, hogy könnyedén lehúzható legyen a vécén.

Mindez azt jelenti, hogy beleszámítva a klinikai próbákat is, a kapszula kereskedelmi forgalomba kerülésére még éveket kell várni.

Legolvasottabb cikkeink