• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Életekbe kerülő háziorvoshiány a kistelepüléseken

Lapszemle 2018.06.11 Forrás: Vasárnapi Hírek
Életekbe kerülő háziorvoshiány a kistelepüléseken

A helyettesítést többségében idősebb orvosok végzik, ha ők eltűnnek, nem lesz fiatal, aki a helyükbe lépjen.

Milyenek a mindennapok egy olyan, néhány száz fős településen, ahol a kormány által ajánlott húszmillió forint sem elég a fiatal háziorvosok odacsábítására? Miért nincs megoldás a rohadó rendelőkre; és hová tartunk így? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Vasárnapi Hírek az ország két olyan településén, ahol 4, illetve 10 éve nincs állandó háziorvos és mindennapi valóság, hogy nem ér ki időben a segítség.

Az aprócska, körülbelül kilencszáz fős, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szelevény már többször teljesen elnéptelenedett, és elöntötte a Körös is, de néhány százan most is itt élnek – közel tíz éve állandó háziorvos nélkül. A helyi rendelőt 32 millió forintos állami és EU-s támogatásból korszerűsítették, olyan rossz állapotban volt. A rendelőben azonban csupán egy védőnő lát el egészségügyi szolgáltatásokat, helyettesítéssel. Ezenkívül hétfőn és szerdán egy felnőttháziorvos „helyettesít” 13–15 óráig, míg a gyerekekkel heti egyszer, két órában érkezhetnek a szülők. A helyiek szerint ez is jobb, mint a semmi, legalább ez van.

Kérdés, hogy meddig. Jelenleg ugyanis a helyettesítést többségében idősebb orvosok végzik, ha ők eltűnnek, nem lesz fiatal, aki a helyükbe lépjen. Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataiból készített összesítésünkből kiderült: míg 2015 júliusában „csak” 231 tartósan betöltetlen körzet volt az országban, addig ez 2016 januárjában már 238 volt, 2017 augusztusában 317, míg idén júniusra már 324-re duzzadt. Apránként tehát egyre romlik a helyzet.

A szomszédos, körülbelül 1600 ember lakta Csépán négy éve nincs állandó háziorvos, ami – ahogy azt a helyi közösségi központban, vagyis a kocsmában megtudtuk – igen nagy gond. A településre heti három napot jár egy helyettesítő orvos, Kecskés Béla, aki mellé nemrégiben egy másik orvos, Szűcs Zsolt István is csatlakozott. Most havonta váltják egymást. A házakat látva szegényebb, de az országban messze nem a leghátrányosabb helyzetű Csépán munkalehetőség egyáltalán nincs, akik nem tudnak elhelyezkedni a helyi postán, boltban vagy kocsmában, azok Kecskemétre járnak át. Küzdenek a megélhetésért - írta a lap.

A kocsmárosné, Diószegi Sándorné két fröccskitöltés között elmondta: sok az idős beteg a faluban, és komoly baj, hogy ha az ügyelet nem ér ki, akkor meghalhatnak a betegek, mielőtt segítséget kapnának. Az ügyelet Kunszentmártonban van, de ha a kocsi épp nem ott van, akkor egy-két órába is beletelik, míg kiérnek. Nincs gyerekorvos sem, a többség Kunszentmártonra viszi a gyermekét.

Diószegi Sándorné még abba is beavatott minket: néhány éve felújították a rendelő feletti szolgálati lakást, és bár kezdetben volt jelentkező, végül nem ment oda lakni egyetlen orvos sem, ahogy gyógyítani sem. A riport itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink