• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Életeket mentettek már az inkubátorok

Lapszemle 2017.12.08 07:00 Forrás: heol.hu
Életeket mentettek már az inkubátorok

Heves három kórházában is elérhetőek a krízisinkubátorok, melyek olyan kisbabák életét mentik meg, akikről édesanyjuk lemondott.

A nemrég történt nyíregyházi tragédia nyomán utánajártunk, mióta és hogyan segítettek eddig e készülékek. Mi történik az ide elhelyezett kisbabákkal? – teszi fel a kérdést a heol.hu portálja.

A gyöngyösi Bugát Pál Kórházban idén ­március óta működik babamentő inkubátor az Erzsébet királyné úti főbejárat közelében. Ez volt megyénk harmadik ilyen életmentő berendezése. A beruházás összköltsége közel hárommillió forint volt. A kórház sajtóreferense arról tájékoztatott, a különálló, e célra kialakított épület megfelelő körülményeket biztosít a kisbabáknak, s kellő anonimitást annak, aki úgy dönt, lemond a kicsiről. Azok, akik nem tudnak gondoskodni a gyermekükről, névtelenségüket megőrizve tudják itt elhelyezni a csecsemőt. T. Bokros Mária arról is szólt, az átadás óta eltelt nyolc hónapban még nem volt lakója az inkubátornak.

Tavaly májusban találtak utoljára újszülöttet az Albert Schweitzer Kórház krízisinkubátorában, amely az épület kerítése mellett, a portától csaknem száz méterre lévő kis faházban található. A gyógyintézet kommuni­kációs munkatársa elmondta, a hatvani kórházban több mint négy éve működik már a létesítmény, mely ugyan kamerával megfigyelt, ez azonban a csecsemőt elhelyező személyt nem „látja", csak a mentőkészüléket. A mellé elhelyezett csengő közvetlenül a portán, valamint a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályon riasztja a kórház dolgozóit arról, újszülöttet helyeztek el ott. Zelnik Krisz­tina a tapasztalataikról közölte, eddig három alkalommal találtak gyermeket az inkubátorban, akik mindegyike egészséges volt.

Az egri Markhot Ferenc kórházba tíz esztendővel ezelőtt helyezték el az életmentő inkubátort, s legutóbb 2014-ben találtak benne egy egészséges kisfiút. A kórház felújítási munkálatai miatt azonban jelenleg nem üzemel a készülék, annak korábbi helyén rekonstrukciókat végeznek. A kórház sajtóreferense Szegedi Erzsébet kifejtette, a korábbihoz hasonlóan, ezután is biztosítják majd az anonimitást, s a kis épületrészt elkülönítik majd a főépülettől, továbbá szintén csengőszó értesíti az intézmény dolgozóit az inkubátor új lakójáról. Hozzátette, reményeik szerint hamarosan átadhatják, amiről természetesen tájékoztatják majd a közvéleményt.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink