• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Eltitkolt fertőzés a szociális otthonban

Lapszemle Frissítve 2019.12.12 Forrás: nepszava.hu
Eltitkolt fertőzés a szociális otthonban

Az EMMI szerint nincs egészségügyi vészhelyzet Bázakerettyén, a fertőzés nem jelent veszélyt a közösségre.  

Az antibiotikumnak is ellenálló baktérium fertőz múlt nyár óta a bázakerettyei szociális otthonban, ám az intézmény nem értesített senkit, csak most rendeltek el egészségügyi vészhelyzetet, írja a Népszava online.

– Úgy kell kezelni, mint egy influenzát, nem kell kétségbeesni! – a beszámolók szerint így értesültek a faluban élők egy múlt heti közmeghallgatáson Varga István háziorvostól arról, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) helyi intézményében, a pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban terjedő úgynevezett MRSA-fertőzés tört ki.

– A közmeghallgatás előtt jelezte a háziorvos egy képviselőnek, hogy szeretné tájékoztatni a lakosságot az otthonban kialakult helyzettel kapcsolatban – idézte fel Csatlós Csilla, Bázakerettye októberben megválasztott polgármestere, hogy ők miként találkoztak először a fertőzés hírével. – Miután elismerte az MRSA-t, megkértük, jöjjön el és mondja el, amit tudni lehet. Beszélt a betegségről, a terjedéséről, s közölte, aggodalomra semmi ok.

Az MRSA-fertőzést a rezisztens baktériumok közé tartozó Staphylococcus aureus okozza. A kisméretű, vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel kezdődő, majd gyorsan a bőr mélyebb rétegeibe terjedő, fájdalmas tályogokkal járó, adott a szövetekbe és szervekre is átterjedő baktérium az egészséges emberben is megtalálható, ám gyengébb immunrendszer esetén problémát okoz. A fertőzések zöme kórházi kezelés, illetve ápolási otthoni ellátás során alakul ki, súlyos esetben akár halálos is lehet.

A közmeghallgatásról készült leirat szerint a háziorvos, Varga István elismerte, hogy tavaly nyáron akadt néhány eset, majd januárban rühességgel párosulva ismét felütötte a fejét a fertőzés. Ekkor a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának segítségét kérte, fertőtlenítettek, s megoldódni látszott a probléma. Az idén augusztusban aztán ismét tömeges megbetegedések fordultak elő, ekkor erős antibiotikum-kúrával próbálták megakadályozni a további fertőzéseket. Úgy tűnt, szeptemberre sikerült legyűrni a baktériumot, de novemberben ismét, a korábbinál is drasztikusabban támadott. A doktor szerint emiatt december 2-án egészségügyi vészhelyzetet rendelt el.

Egy szociális vagy fekvőbeteg intézményben akár elő is fordulhat ilyesfajta fertőzés, csakhogy a településen élők minderről több mint egy éven át nem értesültek. Az önkormányzat semmilyen hivatalos jelzést nem kapott a megbetegedésekről, sőt, amikor az önkormányzat egyik munkatársa hónapokkal ezelőtt, a faluban terjedő hírek alapján rákérdezett az intézményvezetőnél, azt a választ kapta, hogy belső ügyről van szó, mely nem érinti a helyieket.

Emmi: nincs egészségügyi vészhelyzet Bázakerettyén

Nincs egészségügyi vészhelyzet a Bázakerettyén működő szociális otthonban - reagált a sajtóhírekre az MTI-nek az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön. 

"Van egy olyan egészségügyi helyzet, egy fertőzés, ami ismert, és amelyet már kezelnek szűrésekkel, az érintettek bevonásával" - közölte Fülöp Attila. Az Emmi államtitkára azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint tavaly nyár óta a pszichiátria betegeket gondozó zalai intézményben több páciensnél is felbukkant az MRSA-fertőzés, amiről a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság zalai vezetése is csak nemrég értesült. Az államtitkár hozzátette, hogy a fertőzés, amelyet eddig sem tusoltak el, nem jelent veszélyt a közösségre.

 

Legolvasottabb cikkeink