• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Emelkedőben a rezidensek szerencsecsillaga?

Lapszemle 2019.12.09 Forrás: medicalonline.hu
Emelkedőben a rezidensek szerencsecsillaga?

A rezidensek tevékenységét automatikusan követő informatikai rendszer már fejlesztés alatt áll.

A vezető rezidensi rendszer bevezetését, a gyakorlati képzésben résztvevő fiatal orvosok fizetésének rendezését, valamint a szervezet megerősítését is célként tűzte ki a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) két hónapja megválasztott új elnöke. Dr. Báthori Gergővel a medicalonline.hu beszélgetett.

Az MRSZ nemrégiben közleményt adott ki, amelyben újfent a gyakorlati képzés megújítását kéri és ígéri, ahogy jó néhány év óta. Miért gondolják, hogy most sikerül eredményt elérni?

Úgy tűnik, szerencsés a csillagállás, és lassan beérik az évek óta folyó munka, hiszen mindenhonnan pozitív visszajelzéseket kapunk. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóságával közösen dolgoztunk ki a rezidensképzés megújításáról egy javaslatcsomagot, amelyet néhány héttel ezelőtt vitattunk meg széles körben, többek között az Egészségügyi Szakmai Kollégium, az államtitkárság, és az egyetemek szakképzésért felelős képviselőivel. Támogató közegre leltünk.

Kompetenciaalapú képzést szeretnének, vagyis azt, hogy a rezidensként megszerzett tudásukat már a szakvizsga letétele előtt is alkalmazhassák. Mindezt szakorvosi felügyelet nélkül?

Nyilvánvalóan szükséges a szakorvos elérhetősége, hiszen bármelyik kezelésnél felléphetnek olyan szövődmények, amelyet csak szakorvos láthat el. Azonban most „mindent vagy semmit” alapon dolgozunk, azaz a szakvizsgáig gyakorlatilag semmilyen orvosi feladat ellátására nem vagyunk jogosultak, míg a szakvizsga utáni napon mindenre. Ezzel szemben a valóságban számtalanszor tapasztalhatjuk, hogy a rezidens magára van hagyva, önállóan kell ellátnia olyan feladatokat, mely szakorvosi felügyeletet igényel. Ezért, már a képzés ideje alatt szeretnénk ténylegesen megszerezni olyan kompetenciákat, amelyeket az adott feladatkörbenmeghatározott önállósággal és felelősséggel tudnánk elvégezni. Ezt a kompetencialistát azonban szakmacsoportonként nagyon alaposan elemezni kell, ezértegy koordináló testületvezetésével olyan szakmaspecifikus bizottságok felállítását javasolnánk, amelyek meghatározzák, milyen körülmények között milyen feladatokat végezhetnek el a rezidensek.

Milyen feltételeknek kellene teljesülniük még a gyakorlati képzés megújításához?

A szakmai grémiumokban képviseletet kell kapniuk a rezidenseknek és fiatalabb szakorvosoknak is, hogy segítve a munkát, meg tudják ott jeleníteni több orvosgeneráció véleményét. Szükséges egy olyan informatikai rendszer is, ahol követhető, hogy milyen beavatkozásokat végzett el a jelölt. A rezidensek tevékenységét automatikusan követő informatikai rendszer már fejlesztés alatt áll, de még nem működőképes, a leghatékonyabb pedig akkor lesz, ha összekötik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel. Ez nagyarányban javítaná a mostani, papíralapú, meglehetősen bonyolult, helyenként követhetetlen, és minden szereplő számára megterhelő adminisztrációt.

Az MRSZ által ugyancsak régóta szorgalmazott tutorértékelés is ezen keresztül működhetne?

Ugyanúgy, ahogyan a tutori visszajelzések is a rezidensek felé, mert ebben még mindig sok a hiátus. Sokkal hatékonyabbá és átláthatóbbá válna ezzel a képzés teljes spektruma, ami most meglehetősen kaotikus. További részletek a teljes beszélgetésben

Legolvasottabb cikkeink