• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Európa legjobbjai között az Onkológiai Intézet

Lapszemle 2018.06.06 Forrás: Magyar Idők
Európa legjobbjai között az Onkológiai Intézet

Országos telemedicina-központot alakítanak ki, amellyel összekapcsolják az összes onkológiai központot, így virtuális onkoteameket tarthatnak.

Újabb öt évre megkapja a legmagasabb színvonalú európai onkológiai központoknak járó minősítést az Országos Onkológiai Intézet – újságolta a lapunknak adott interjúban Polgár Csaba, akinek az azóta már miniszteri posztot betöltő Kásler Miklós adta át az intézet főigazgatói posztját. A dohányzásellenes törvényt az elmúlt évtizedek legfontosabb egészségpolitikai döntésének tartó professzor beszélt az egynapos diagnosztikai központ létrehozásáról, valamint arról is, hogy az általa vezetett intézet lesz a központja annak az országos telemedicina-hálózatnak, amellyel virtuális konferenciákat tarthatnak a hazai onkológia legjobb szakemberei - közöl interjút az új főigazgatóval a Magyar Idők.

Míg korábban meredeken emelkedett hazánkban a daganatos halálozások száma, addig az elmúlt években már stagnált – mondta el lapunknak adott interjújában az Országos Onkológiai Intézet újonnan kinevezett vezetője, akinek még Kásler Miklós adta át a főigazgatói posztot. Polgár Csaba szerint bár a Nemzeti rákellenes program több célja is megvalósult, van még tennivaló, többek között a kivizsgálás rövidítése. A főigazgató arról is beszámolt, hogy az intézet – Kelet-Közép-Európában egyedüliként – újabb öt évre megkapja a legmagasabb színvonalú európai onkológiai központoknak járó minősítést az Európai Rákintézetek Szövetségétől.

Európa legjobbjai között találjuk az Országos Onkológiai Intézetet

Polgár Csaba: A daganatos halálozások száma egy ideje már nem emelkedik, hanem stagnál

– Huszonöt év után önnek adta át Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet (OOI) vezetését. Melyek lesznek a fő irányelvek, illetve tervez-e hangsúlyeltolásokat az irányításban?

– Magyarországon talán mi leszünk az az egészségügyi intézmény, ahol a legkevesebb változás fog történni, hiszen ugyanaz az ember lesz a főnökünk, mint eddig, csak magasabb pozícióban.

A legfontosabb feladatomnak – most, hogy Kásler miniszter úr megtisztelt a bizalmával – azt tartom, hogy folytassam a több évtizede tartó, felfelé ívelő, előremutató klinikai munkát, kutatási és oktatási tevékenységet. Mivel az utóbbi öt évben a főigazgató általános helyettese voltam, és három éve a Semmelweis Egyetem Onkológiai Tanszékének vezetését is átadta nekem, nem ért váratlanul a felkérés, miután megtudtuk, hogy Kásler Miklós professzor miniszter lesz. Az elődöm alatt elindult fejlesztési programok véghezvitele önmagában nagy feladatot fog jelenteni.

– Milyen területekre terjednek ki ezek a fejlesztések?

– A legaktuálisabb a mellkasi központ fejlesztése és a tüdőtranszplantációs program kiterjesztése kormányzati támogatásból, ami még idén elkezdődik, valamint egy nagy volumenű fejlesztés mind az épületeket, mind a műszerparkot tekintve. Rendkívül nagy előrelépés, hogy szeptembertől elindul az onkológia mint önálló tantárgy oktatása a Semmelweis Egyetem ötödéves medikushallgatóinak, ami hiánypótlónak tekinthető. Remek példája ez az egyetem és az onkológiai intézet szoros együttműködésének, ami egyébként a szakember-utánpótlás megoldását is segíti. Emellett az Egészséges Budapest program (EBP) keretében egy új, ötszintes épületet fog kapni az intézmény, itt lesz az egynapos diagnosztikai központ, amivel minimálisra rövidítjük az intézetbe érkező betegek kivizsgálását, ideértve a képalkotó- és laborvizsgálatokat is. Ebbe az épületbe kerül majd a patológiai osztály és a különböző kutatóosztályok, többek között az onkogenomika.

Lehetőségünk lesz egy országos telemedicina-központ kialakítására, amellyel az összes hazai onkológiai központot összekapcsoljuk, és virtuális onkoteameket tartunk, így az összes érintett szakember együtt tud véleményezni anélkül, hogy más kórházba kellene utazniuk.

...

Életút

Polgár Csaba 1969-ben született Budapesten. A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1993-ban szerzett általános orvosi diplomát, ettől az évtől az Országos Onkológiai Intézet (OOI) sugárterápiás osztályán dolgozott, 2012-től a központ vezetőjeként, majd 2013-tól a főigazgató általános helyetteseként. A Magyar Onkológusok Társasága vezetőségi tagja 2003 óta. Kutatási tevékenysége kiterjed többek között a bizonyítékon alapuló sugárkezelésre, az emlő-, prosztata- és nőgyógyászati daganatok terápiájára. Számos tudományos díj nyertese hazánkban (MOT Kiváló Ifjú Onkológus Díj, Magyar Onkológia legjobb eredeti közlemény díja, Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos-díj) és külföldön (Judith Stitt Award, ESTRO). A Magyar Tudományos Akadémián 2017-ben szerzett doktori címet, és Batthyány–Strattmann-díjban, valamint Krompecher-díjban részesült.

Fotó: Magyar Idők - Bach Máté

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink