• Ónodi-Szűcs
  • Növekedési pályán van a mentőszolgálat

   Növekedési pályán van a mentőszolgálat

  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Ezt is padlóra küldheti a kormány smucigsága

Lapszemle 2016.09.05 09:02 Forrás: vasarnapihirek.hu
Ezt is padlóra küldheti a kormány smucigsága

A háziorvosi ellátás után a fogászati kezeléseket is a padlóra küldheti a kormány smucigsága.

És ez nem tréfa, mivel emiatt csúnyán leromolhat az ország egészsége. Csapnivaló ugyanis a magyar szájüregek egészségi állapota, ez pedig életveszélyes. A rossz fogak, a fogágybetegségek koraszülést, stroke-ot, de akár szívizomgyulladást is okozhatnak. Ha pedig már csak a foghúzás marad megoldásként (és nincs lehetőség fogpótlásra), a „beavatkozás" hosszú távon gyomor- és bélproblémákat is eredményezhet. „Ha rossz a fogunk, az mindenre kihat", összegez a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Hermann Péter joggal aggódik: egyre több a betöltetlen fogorvosi praxis - írja a vasarnapihirek.hu.

Átlagban 2 ezer lakos ellátásához szükséges egy fogorvos az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlása szerint. Itthon nagyjából 5300 dolgozik: a közfinanszírozott alapellátásban 2800, a szakellátásban 500 és nagyjából 2500 magánrendelésen. Ez átlagban megfelel a nemzetközi sztenderdnek, csakhogy a területi eloszlás nem megfelelő: Budapesten több, de például Északkelet-Magyarországon sokkal kevesebb a szakember. A tartósan betöltetlen praxisok száma egyre emelkedik, országosan eléri a 230-250-et. Mindezt körzetösszevonásokkal, helyettesítésekkel próbálják megoldani, ám ha nem történik valami, akkor már a közeljövőben baj lehet az ellátással.

Az OEP átlagosan és teljesítménytől függően havi 800 ezer forinttal támogatja a fogorvosi praxisokat. Ebből kell finanszírozni a fogorvos és az asszisztens bérét, járulékait, az adott helyiség összes költségét, az anyagokat, felszereléseket.

Mindezt szinte lehetetlen teljesíteni, pláne, ha szabadságra megy az illető, mert akkor nincs teljesítménye – ilyenkor a minimumösszegből (mintegy 300 ezer forint) kell gazdálkodnia.

A fogorvosok közül is sokan mennek külföldre dolgozni, leginkább a pályakezdők hagyják el az országot, de sokan visszaadják a szerződésüket és csak magánellátásba tevékenykednek.

„A fogorvosi ellátórendszer ugyanúgy elöregedett, mint a háziorvosi. A fiataloknak nem kínál vonzó életpályát", magyarázza a tagozat elnöke.

Ugyan nemrég kapott az állami szektor 2 milliárd forintot, aminek persze örülnek, de az összegből egy praxisnak havonta 50 ezer forint jut, ami nem menti meg a közfinanszírozott fogászatokat. Hermann Péter ígéretet kapott Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkártól, hogy fontolóra veszi javaslatukat, miszerint a háziorvosoknál bevezetett letelepedési és praxisjog-vásárlási támogatásra vonatkozó pályázati lehetőség a fogorvosok számára is legyen elérhető. A letelepedési támogatás 6 és 10 millió forint közötti összeg lehet, attól függően, hogy mióta betöltetlen a praxis, a praxisjog- támogatás mértéke pedig maximálisan 4 millió forint lehet. „A pályázati lehetőség valószínűleg a pályakezdőket vonzaná, az nem életszerű, hogy egy középkorú, már családos fogorvos több száz kilométerrel arrébb költözik" – teszi hozzá az elnök.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink