Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Felpörget, majd padlóra küld az extra koffein

Lapszemle 2018.07.22 Forrás: heol.hu Szerző:
Felpörget, majd padlóra küld az extra koffein

2012-ben 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital-fogyasztás miatti rosszullétről, kellemetlen tünetekről.

Hollandiában a 14 éven aluliak októbertől nem vásárolhatnak energiaitalt. Ezt arra hivatkozva léptették életbe, hogy a szakemberek szerint a magas dózisú koffein- és cukortartalom túlhajszoltságot, szívritmuszavart is okozhat. Talán kevesen tudják, de igaz: az energiaitalok összetételükben főként cukrot és nagy mennyiségű koffeint tartalmaznak. Káros anyagok, például színezékek és mesterséges tartósítószerek is megtalálhatók bennük - írta a heol.hu.

Dr. Papp Zoltán, a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának vezető tisztiorvosa a lap érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2012-ben, egy év adatgyűjtését feldolgozva tette közzé az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait. Ezek között 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital-fogyasztás miatti rosszullétről, kellemetlen tünetekről.

Az Országos Mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletektől, a gyermekorvosoktól, a háziorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskoláktól érkezett jelzések 19 százaléka a lányokat, 81 százaléka pedig a fiúkat érintette. Az elfogyasztott energiaital mennyisége a két decilitertől a három literig terjedt.

Az ÁNTSZ berkein belül 2012 óta országos felmérés a hálózatban nem történt, de az energiaitalok kapcsán továbbra is javasolják, hogy nagy körültekintéssel és ne folyadékpótlási célzattal használják azokat, különösen a gyermekek – hívja fel a figyelmet dr. Papp Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) Diétás Termékek, Táplálkozás és Allergiák Tudományos Testületének 2015-ös vizsgálata alapján is igazolódott, hogy a mértékletesség kulcsfontosságú az energiaitalok kapcsán, különösen alkohollal együttesen fogyasztva azokat. A népegészségügyi termékadóról szóló törvény idevonatkozó passzusa szerint iskolai büfékben, áruautomatákban energiaitalok hazánkban nem árusíthatóak. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint e szabályt betartják.

 

Legolvasottabb cikkeink