• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Fővárosi árakkal dolgoznak a szegedi fogorvosok

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Veszprém, Debrecen, Pécs, de még a főváros is olcsóbb, mint Szeged a magánfogászatok árait összehasonlítva.

A magánszektorban akár két és félszeres árkülönbség is lehet az alap fogászati beavatkozások ára között attól függően, hogy az ország melyik városában végeztetjük. Egy felmérés szerint az átlagárak Szegeden a legmagasabbak - írta a délmagyar.hu.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete megbízásából 2017 decembere és 2018 januárja folyamán összesen 27 piaci alapon működő magán fogorvosi rendelő online árfeltüntetését vizsgálták meg, ami alapján összehasonlították a fogtömés, a gyökérkezelés és a fogfehérítés árát a különböző városokban. Ebből az derült ki, hogy Veszprém, Debrecen, Pécs, de még a főváros is olcsóbb, mint Szeged.

Az átlagolt árakban csak a fogtöméseknél találták drágábbnak Budapestet, mint a csongrádi megyeszékhelyet. Igaz, a fővárosi mintában szerepelt 80 ezer forintos tömés is, amely nyilvánvalóan extrémnek számít, viszont jelentősen emel az átlagáron.

A jelenségen Pinke Ildikó, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei küldöttje meglepődött. - Tény egyébként, hogy Szegeden nagyon sok a szakmáját magas szinten művelő kolléga, illetve a szakterületi specialista, akik külföldön képzik magukat, és a legmodernebb technikával dolgoznak. Ezt nyilván szeretnék az áraikban is érvényesíteni. Mivel a magánrendelés szabadáras, mindenki annyiért dolgozik, amennyiért jónak látja.

- Egyetemi városként nálunk jó szakemberek dolgoznak - magyarázta Bajusz Örs fogorvos, parodontológus szakorvos . - Közülük is azonban csak azok tudnak jól megélni, akik valamely terület elismert specialistái, vagy a legújabb technológiákat alkalmazzák. A sebészeti beavatkozásokat például nálunk már 80-85 százalékban megelőzi a 3D-tervezés és a 3D-nyomtatás. Ehhez azonban 5-10 millió forintos beruházásra volt szükség, amelyet be kell építeni az árakba.

Bajusz doktor úgy fogalmazott, az árak ötven százaléka a magas szakmaiságú rendelőkben az anyagköltséget, a rezsit és az alkalmazottak bérét fedezi, és a másik ötven százalékon osztozik a fogorvos, illetve az őt fog lalkoztató cég. - Könnyen ki számolható tehát, hogy azokban a városokban, ahol magasak az ingatlanárak, drágább lesz a fogorvosi ellátás is, ahogyan ott is, ahol minőségi alap anyagokkal dolgoznak.

Legolvasottabb cikkeink