• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

   KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

  • Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

   Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

  • Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

   Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

Futnak a bérük után az egészségügyi dolgozók

Lapszemle 2017.01.02 08:15 Forrás: nepszava.hu
Futnak a bérük után az egészségügyi dolgozók

A jelenleg főként Nyugat-Európában dolgozó orvosgeneráció óriási hiányt teremtett a magyarországi ellátásban, szakemberképzésben.

A minimálbér-emelés megint felülírja a szakápolók tavaly ősszel kezdett, négyéves béremelésének eredményeit, de még a kétlépcsős, összesen bruttó 207 ezer forintos szakorvosi többletpénz is kevés, hogy a magyar szakemberek ne a visegrádi országok legrosszabbul fizetett egészségügyi dolgozói legyenek - írta a népszava.hu.

Még véget sem értek az újévi köszöntések, amikor januári első közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága máris azt hangsúlyozta, mennyire kiemelt terület a kabinet számára az egészségügy. Megismételték, hogy 2017-ben folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése, az ápolók bére 2019-re átlagosan 65 százalékkal, a szakorvosok és szakgyógyszerészek bére két év alatt 207 ezer forinttal emelkedik.

Azt azonban egyetlen szóval sem említették, hogy a tavaly szeptemberi 26 és fél százalékos szakdolgozói béremelés mindössze másfél százalékkal magasabb a most januártól meghirdetett garantált bérminimum-emelés mértékénél.

Ha a kormány komolyan venné magát és a szakképzett dolgozóknak a versenyszférában megajánlott emelés mértékét átvezetné a közalkalmazotti területre is, valójában ezzel a nevetséges másfél százalékkal kellene számolni a gyógyításban foglalkoztatott szakápolók béremelését.

A MOK elnöke szerint a megállapodásban rögzített szakorvosi és szakgyógyszerészi béremeléseket 2020-ig érvényes további javulásnak kell követni ahhoz, hogy az utóbbi években külföldre távozott szakorvosok elgondolkodjanak a hazatérésen. Márpedig a jelenleg főként Nyugat-Európában dolgozó orvosgeneráció óriási hiányt teremtett a magyarországi ellátásban, különösen pedig a szakemberképzésben. Éger István úgy látja, az idős orvosok fáradtak, kiégtek, így ma nincsenek iskolateremtő egészségügyi műhelyek az országban, s ez érződik a munka gyengülő minőségén is.További részletek a portálon olvashatók!

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink