• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gondot okoz a Covid-halottak tárolása

Lapszemle 2021.04.22 Forrás: 24.hu
Gondot okoz a Covid-halottak tárolása

Az elhunytak szakszerű és kegyeletteljes elhelyezése csak halotthűtőkben oldható meg, a kórházak viszont nincsenek felkészülve a megnövekedett forgalomra.

Az egyetlen budapesti hamvasztóüzemben napi 24 órán át dohog a két kemence, a szolgáltatók egymásnak szállítják át azokat halottakat, akiknek nem jut férőhely. A kegyeleti szolgáltatók mentális kimerülésre panaszkodnak, írja a 24.hu

Országos átlagban – az elmúlt húsz év hazai statisztikái alapján – napi 350-380 ember hal meg. Az operatív törzs által naponta közölt covid-halálozási adatok nem adódnak hozzá automatikusan ehhez a számhoz: gyakran előfordul, hogy amúgy is halálos kimenetelű betegségeket gyorsít fel a koronavírus-fertőzés – mondja el kérdésünkre Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete elnöke. Az viszont kétségtelen, hogy a forgalom ezekben a napokban tetőzést mutat; torlódnak, egymást érik a temetések.

Gyorsítja a szolgáltatók munkáját, hogy a tavaly áprilisban bevezetett új eljárásrend szerint a járvánnyal összefüggésben történő haláleseteknél nincs boncolás. (Természetesen a halottvizsgálatot végző orvos dönthet másként, amennyiben a halál oka nem egyértelmű.)

Az elhunytak szakszerű és kegyeletteljes elhelyezése viszont csak halotthűtőkben oldható meg, és a kórházak nincsenek felkészülve a megnövekedett forgalomra. Emiatt a járványkórházaknál kiegészítő hűtőkonténereket helyeztek el. Ettől sokan idegenkednek, de Palkovics szerint a megoldás semmilyen kegyeleti jogot nem sért, a hűtőkonténerek modern és megfelelően berendezett szerkezetek.

A legnagyobb kihívást ezekben a hetekben nem is annyira a logisztikai, mint az érzelmi-mentális terhelés jelenti, állítja Palkovics Katalin.

„Békeidőben” viszonylag ritka, a járvány időszakában viszont mindennapos, hogy váratlan, gyors lefolyású betegség miatt vesztenek el a családok hozzátartozókat. Ilyenkor végletekig lesújtott emberek keresik fel az irodákat.

A kegyeleti szolgáltatók hozzászoktak, hogy naponta az elmúlással és a gyásszal kell szembenézniük, de többnyire az emiatt keletkezett feszültséget fel tudják oldani utazással, társasággal, kikapcsolódással. Ám mindez a lezárások miatt nem igazán lehetséges, a megnövekedett munkaidő és a nagyobb ügyfélforgalom pedig fokozza a lelki terhelést, írja a 24.hu.

Legolvasottabb cikkeink