• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Gyógyszert találhattak egy agyevő amőba ellen

Lapszemle 2023.02.08 Forrás: 24.hu
Gyógyszert találhattak egy agyevő amőba ellen

Az amőba ellen is hatásos lehet egy több évtizeddel ezelőtt kifejlesztett, húgyúti fertőzések ellen használt készítmény.

Egy új tanulmány alapján egy, az agyra veszélyes amőba ellen is hatásos lehet egy több évtizeddel ezelőtt kifejlesztett, húgyúti fertőzések ellen használt készítmény – írja a Live Science alapján a 24.hu. A felfedezés nagyon fontos lehet, hiszen az érintett amőba a betegek többségével végez.

A publikációban egy 54 éves, a Balamuthia mandrillaris által megfertőzött férfi esetét mutatják be. Az egysejtű porban, talajban és vízben fordul elő, és sebeken keresztül vagy légzés révén juthat be a szervezetbe. Az amőba a véráramba kerülve az agyba is eljuthat, és granulomatózus amőbás agyvelőgyulladást idézhet elő.

A betegség rendkívül ritka, de kialakulás esetén igen veszélyes: a páciensek mintegy 90 százaléka nem éli túl a fertőzést. A fertőzés eleinte enyhének tűnhet, de hetek vagy hónapok alatt egyre súlyosbodik. A kórokozóra gyakran hivatkoznak agyevő amőbaként az agyra gyakorolt hatása miatt.

A friss tanulmányban szereplő férfit egy rohamot követően kezdték el kezelni egy észak-kaliforniai kórházban. Miután megvizsgálták MRI-vel, elváltozást észleltek az agyában. Ezt követően szállították át a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem klinikájára, ahol mintákat vettek tőle, ezekben mutatták ki a Balamuthia mandrillarist.

A szakértők agresszív, parazitaellenes, antibakteriális és gombaellenes gyógyszerekkel kezelték, Dr. Natasha Spottiswoode, a csapat tagja szerint azért választották ezeket a készítményeket, mert korábban alkalmazták őket túlélőknél. A terápia azonban súlyos mellékhatásokhoz, köztük veseelégtelenséghez vezetett, mielőtt a fertőzés elmúlt volna.

Az orvosok a korábbi szakirodalmat vizsgálva egy olyan 2018-as jelentésre bukkantak, amely szerint a nitroxolin húgyúti antibiotikum laboratóriumi körülmények között hatásos. A készítmény Európában elfogadott, az Egyesült Államokban viszont nem, ezért az orvosok engedélyt kértek az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól. Úgy tűnik, a gyógyszer más készítményekkel kiegészítve jelentősen javított a férfi állapotán, akit utóbb hazaengedtek, igaz, a kúrát otthon is kellett folytatnia. A szakértők már vizsgálnak egy másik, hasonló esetet, amelyben a páciens szintén nitroxolint kapott.

Legolvasottabb cikkeink