Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Használt tű állt a lábába a kórház folyosóján

Lapszemle 2018.05.15 Forrás: 24.hu - RTL Klub Híradó Szerző:
Használt tű állt a lábába a kórház folyosóján

Példa nélküli eset, és most sem történhetett volna meg a szabályok betartása mellett - mondta az OMSZ szóvivője.

A 24.hu olvasójával történt, hogy miközben egy Fejér megyei kórházban a folyosón beszélgetett egy ismerősével, véletlenül használt tűvel szúrta lábon őt egy mentőtiszt. A nő a lapnak elmondta, hogy az esetet követően a kórházban kapott Hepatitis-B elleni oltást, és fél éven keresztül kontrollra kell járnia. Bár rendesen ellátták, azt megjegyezte, hogy több kórházi dolgozó azt mondta neki, nem kell aggódnia, úgysem lesz ebből probléma. Azzal próbálták nyugtatgatni, hogy kórházban előfordul, hogy az orvosokat, nővéreket megszúr egy használt tű, ha például a beteggel hadakoznak.

A kórház válaszolt az esettel kapcsolatban: „Az esetet kivizsgáltuk, a látogató sérülését haladéktalanul elláttuk. Az intézmény a veszélyes hulladék kezelését, tárolását és szállítását a vonatkozó szabályzatnak, illetve a 12/2017. (VI. 12.) EMMI rendeletnek megfelelően, a betegbiztonságot szem előtt tartva végzi. Az említett egyedi eset kapcsán a kórház részéről semmiféle mulasztás nem történt”.

A székesfehérvári kórház folyosóján injekciós tűket lóbáló mentőtiszt valószínűleg nem azzal hibázott, hogy zsákban cipelte a veszélyes hulladékot. Szintén a rendeletből olvasható ugyanis ki, hogy ha az egészségügyi hulladék, illetve a gyógyszerhulladék a mentő és betegszállító járműben, betegellátás során képződik, a hulladékot az egészségügyi szolgáltató telephelyén lévő üzemi gyűjtőhelyre kell szállítani. Vagyis a mentődolgozó valószínűleg épp vitte a tűket a kórházban elhelyezett gyűjtőhelyre a szabályosan felmatricázott műanyag zsákban. Valójában az injekciós tű tárolása nem tűnik szabályszerűnek: mivel átszúrta a zsákot (sőt olvasónk elmondása szerint több tű is átszúrta), arra lehet következtetni, hogy vagy a tűk nem voltak szabályszerűen tárolva a zsákban, avagy a zsák nem volt megfelelő vastagságú ( a rendelet szerint 60 mikrométernek kell lennie).

„Példa nélküli eset, és most sem történhetett volna meg a szabályok betartása mellett (jogszabály és szigorú belső szabályzat is rendelkezik a veszélyes hulladék kezelésének minden eleméről). Az illetékes mentőszervezet vizsgálja az esetet, együttműködünk a kórházzal is” – mondta Győrfi Pál kommunikációs és pr-vezető az ATV-nek és az RTL KLub Híradónak is. A nő rendőrségi feljelentést tett.

Legolvasottabb cikkeink