• Pollen
  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Használt tű állt a lábába a kórház folyosóján

Lapszemle 2018.05.15 Forrás: 24.hu - RTL Klub Híradó Szerző:
Használt tű állt a lábába a kórház folyosóján

Példa nélküli eset, és most sem történhetett volna meg a szabályok betartása mellett - mondta az OMSZ szóvivője.

A 24.hu olvasójával történt, hogy miközben egy Fejér megyei kórházban a folyosón beszélgetett egy ismerősével, véletlenül használt tűvel szúrta lábon őt egy mentőtiszt. A nő a lapnak elmondta, hogy az esetet követően a kórházban kapott Hepatitis-B elleni oltást, és fél éven keresztül kontrollra kell járnia. Bár rendesen ellátták, azt megjegyezte, hogy több kórházi dolgozó azt mondta neki, nem kell aggódnia, úgysem lesz ebből probléma. Azzal próbálták nyugtatgatni, hogy kórházban előfordul, hogy az orvosokat, nővéreket megszúr egy használt tű, ha például a beteggel hadakoznak.

A kórház válaszolt az esettel kapcsolatban: „Az esetet kivizsgáltuk, a látogató sérülését haladéktalanul elláttuk. Az intézmény a veszélyes hulladék kezelését, tárolását és szállítását a vonatkozó szabályzatnak, illetve a 12/2017. (VI. 12.) EMMI rendeletnek megfelelően, a betegbiztonságot szem előtt tartva végzi. Az említett egyedi eset kapcsán a kórház részéről semmiféle mulasztás nem történt”.

A székesfehérvári kórház folyosóján injekciós tűket lóbáló mentőtiszt valószínűleg nem azzal hibázott, hogy zsákban cipelte a veszélyes hulladékot. Szintén a rendeletből olvasható ugyanis ki, hogy ha az egészségügyi hulladék, illetve a gyógyszerhulladék a mentő és betegszállító járműben, betegellátás során képződik, a hulladékot az egészségügyi szolgáltató telephelyén lévő üzemi gyűjtőhelyre kell szállítani. Vagyis a mentődolgozó valószínűleg épp vitte a tűket a kórházban elhelyezett gyűjtőhelyre a szabályosan felmatricázott műanyag zsákban. Valójában az injekciós tű tárolása nem tűnik szabályszerűnek: mivel átszúrta a zsákot (sőt olvasónk elmondása szerint több tű is átszúrta), arra lehet következtetni, hogy vagy a tűk nem voltak szabályszerűen tárolva a zsákban, avagy a zsák nem volt megfelelő vastagságú ( a rendelet szerint 60 mikrométernek kell lennie).

„Példa nélküli eset, és most sem történhetett volna meg a szabályok betartása mellett (jogszabály és szigorú belső szabályzat is rendelkezik a veszélyes hulladék kezelésének minden eleméről). Az illetékes mentőszervezet vizsgálja az esetet, együttműködünk a kórházzal is” – mondta Győrfi Pál kommunikációs és pr-vezető az ATV-nek és az RTL KLub Híradónak is. A nő rendőrségi feljelentést tett.

Legolvasottabb cikkeink