• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Háziorvosok tehermentesíthetik a sportorvosokat

Lapszemle 2018.08.17 Forrás: teol.hu Szerző:
Háziorvosok tehermentesíthetik a sportorvosokat

Az iskola- és háziorvos ismeri legjobban a gyereket, az országos hálózatban dolgozó 140 sportorvos leterhelt.

Kisebb szakmai felzúdulást váltott ki, hogy egy kormányrendelet alapján tavaly óta háziorvosok és házi gyermekorvosok is elvégezhetik a körzetükbe bejelentkezett amatőr sportolók sportorvosi vizsgálatát. Az érintettek viszont üdvözlik a döntést - írta a teol.hu.

– Tizennyolc éves kor alatt hat hónapig, efelett tizenkét hónapig érvényes a versenyengedély. Sportágtól is függ, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégezni – mondta dr. György Mária bonyhádi sportorvos. – A küzdősportot választók (ökölvívás, birkózás) esetében több szakorvosi vizsgálatra van szükség, például ideggyógyászati, orthopédiai, szemészeti kivizsgálás is a szakmai protokoll része. Sportágtól függetlenül kötelező eleme a vizsgálatnak egy 46 kérdést tartalmazó kérdőív, a gyerek tölti ki, de a szülőnek is alá kell írni. Látásvizsgálat, súly- és magasságmérés, fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, valamint a rutinba tartozik a 12 elvezetéses EKG- és vizeletvizsgálat is. Tehát egy komplett belgyógyászati szűrésen esnek át a páciensek.

A többek között sportorvosi szakvizsgával is rendelkező orvos ismertette: 30 év feletti sportolóknál vérvizsgálatot is kérnek, hiszen nagyobb eséllyel alakulhat ki magas vérnyomás, vagy anyagcsere-probléma. Dr. György Mária jelezte, előjegyzés alapján dolgoznak, területi ellátási kötelezettsége van, a körzetébe több ezer amatőr sportoló tartozik.

A Magyar Sportorvostársaság vezetőségében ellenkezést váltott ki a kormányrendelet. Állásfoglalásuk szerint megdöbbentő, hogy miközben a kormány kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportot, ezzel összefüggésben rendeződni látszik a Sportkórház elhelyezése és finanszírozása is, a sportegészségügyi ellátórendszer szakemberbázisát mégis gyengíti a szakma presztízst csökkentő intézkedéssel.

– Most, hogy egyre többen mozognak, és a mindennapos testnevelést is bevezették az iskolákban, nem rossz döntés – kommentálta a kormányrendeletet Krausz Márton, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Tolna megyei sportigazgatója. – Nyolc évvel ezelőtt tömegesítés kezdődött a sportágban, hat-hét ezer versenyengedélyt adunk ki a megyében. A Bozsik-programban folyamatosan nő a gyerekek száma. Az MLSZ is javasolta, hogy az a háziorvos, vagy gyermekorvos, aki elvégezte a megfelelő képzést, majd írásban tájékoztatta a települési önkormányzat jegyzőjét és az OSEI-t, vállalja az ez irányú feladatok ellátását. A sportigazgató megjegyezte, az iskola- és háziorvos ismeri legjobban a gyereket, ő találkozik vele a legtöbbet. Véleménye szerint az országos hálózatban dolgozó 140 sportorvos leterhelt - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink