• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Hiánycikk a meningococcus B vakcina

Lapszemle 2017.10.09 07:42 Forrás: magyaridők.hu
Hiánycikk a meningococcus B vakcina

Érkezett egy nagyobb szállítmény, de október végi lejáratú, a nagykereskedők óvatosan rendelnek, de lsz utánpótlás.

Nagyon nehéz beszerezni az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni oltóanyagot, és ez aggodalomra ad okot – jelezte lapunknak a nyergesújfalui házi gyermekorvos. Rovács Melinda azt mondta: kötelességük lenne a szülők tájékoztatása erről az ajánlott védőoltási lehetőségről, fontosnak is tartják ezt, hiszen egy olyan betegségről van szó, amely 24 órán belül súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő, ám miután nem lehet mindenütt beszerezni az oltóanyagot, nehéz azt most jó szívvel javasolni azt a szülőknek. A vakcinából ugyanis – attól függően, hogy mekkora gyerek kapja – két vagy négy adagot kell beadni ahhoz, hogy kialakuljon a teljes védettség, ám most kétséges, ­hozzájut-e a szülő időben a következő adaghoz - írta a magyaridők.hu.

A környékbeli gyógyszertárakban gyakorlatilag nem lehet beszerezni a vakcinát, ahol viszont igen, ott most 35-40 ezer forintot is elkérnek a nem tb-támogatott, így egyébként is drága, adagonként 27-28 ezer forintos oltóanyagért

Az ellátás, mint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől a lap megtudta, azért akadozik, mert bár a gyártó cég, a GSK egy nagyobb szállítmányt hozott be az országba, az valóban október végi lejáratú, ezért a nagykereskedők csak limitált mennyiségben forgalmazzák.

A GSK-nál azt is elmondták: november elején újabb nagyobb mennyiségű, hosszabb lejáratú vakcina érkezik, azzal az év hátralévő részében várhatóan biztosított lesz a folyamatos ellátás.

A cégnél azt is hangsúlyozták, hogy az utóbbi időben egész Európában látványosan megnövekedett a kereslet az oltóanyag iránt, főként a múlt év végi megbetegedések, illetve halálesetek nyomán. A gyártói kapacitásokat azonban nem olyan egyszerű növelni, ráadásul az oltóanyag gyártása bonyolult és időigényes folyamat, amely akár 24 hónapig is eltarthat.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink