• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

HPV-megelőzés: Ne álljunk meg félúton!

Lapszemle 2018.05.18 Forrás: vg.hu
HPV-megelőzés: Ne álljunk meg félúton!

A fiúk esetében is közel százszázalékos a védelem az oltás által lefedett törzsek esetében.

Ha HPV-ről (humán papilloma­vírus) van szó, a legtöbb embernek először a méhnyakrák jut eszébe, pedig a vírus férfiakat érintő rákos elváltozásokat is okoz, emellett igen nagy számban okoz szemölcsöket a bőrön és papillomákat a nyálkahártyán. A fertőzöttek legtöbbször nem tudnak az érintettségükről, ezért a terjedés veszélye meglehetősen nagy.

A HPV-fertőzés oki kezelése nem ismert, a megelőzésre szolgáló vakcinát viszont már évek óta ingyen kapják a hetedik osztályos lányok a nemzeti oltóprogram keretében.

Egyelőre azonban – néhány önkormányzati kezdeményezést kivéve – hazánkban a fiúk nem részesülhetnek az ingyenes védelemben - írta a Világgazdaság Vélemény rovatában Dr. Tamás László a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika intézetvezető professzora.

A HPV-hordozók közel egyenlő arányban lehetnek nők és férfiak is. A szervezet immunrendszere a fertőzést sok esetben leküzdi, de amennyiben nem így történik, súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Ugyan a világon leggyakrabban előforduló HPV okozta rosszindulatú megbetegedés a méhnyakrák, nem csak ezért a daganatos megbetegedésért lehet felelős a vírus. A férfiak esetében a HPV számlájára írható rákok alakulhatnak ki a fej-nyaki régióban (középgarat: mandulák és nyelvgyök), ami körülbelül négyszer gyakoribb náluk, mint a nőknél, továbbá kisebb arányban a péniszen és a végbélnyílás körül. Magyarországon évente több mint 5000 fej-nyaki daganatot találunk, ebből körülbelül 1200-1300 a középgaratrákosok aránya, és hasonló nagyságrendű az új méhnyakrák-megbetegedések száma is.

Ma 68 országban finanszírozza az állam a HPV elleni oltást, ezek közül már 17 országban működnek a lányokat és a fiúkat egyaránt célzó programok. Magyarországon nagy eredmény, hogy 2014 óta a hetedik osztályos lányoknak jár az ingyenes védelem, ám a megelőzés hatékonyságát és a teljes átoltottság elérését nagyban fokozná a két nem együttes oltása. A fiúk esetében is közel százszázalékos a védelem az oltás által lefedett törzsek esetében. Ha a hetedik osztályos lányok mellett a fiúkat is bevonnák a szervezett oltásba, nemcsak az őket érintő HPV okozta betegségek, de a női daganatok kialakulása is tovább csökkenthető lenne.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink