• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Idősellátás, avagy a harmadik kor orvosi szemmel

Lapszemle 2017.09.14 06:44 Forrás: magyarorvos.com
Idősellátás, avagy a harmadik kor orvosi szemmel

A Nyugat-Európában már több helyen is működő medico-szociális ellátási szemlélet fogja csak megoldani a problémát.

A hazai idősgondozás tarthatatlan állapotáról és a franciaországi követendő példáról ír dr. Menyhárt Miklós, Győr-Moson-Sopron megyei háziorvos és egyetemi oktató a magyarorvos.com portálon.

„Hét évig dolgoztam és éltem életvitelszerűen Franciaországban, ahol egy 232 ágyas geriátriai osztály koordinátor-orvosa, és egy 20 ágyas, speciális Alzheimer-egység vezetője voltam. Ekkoriban döbbentem rá, hogy a mai kor egyik legnagyobb kihívása az idősödő lakosságot érintő demencia. Azon túl, hogy a következőkben összehasonlítom a hazánkban és Franciaországban tapasztalt állapotokat, igyekszem megoldási javaslatokat is bemutatni…

Úgy gondolom, a Nyugat-Európában már több helyen is működő medico-szociális ellátási szemlélet kialakítása fogja csak megoldani a jövő nemzedékek egészségügyi-szociális problémáit, melynek lényege, hogy az aktív és krónikus ellátáson belül, minden kórházban ki kellene alakítani geriátriai osztályokat. Megjegyzem, az új rendszer nem ágyakról és dolgozókról szólna, hanem a feladatokhoz társított kompetenciákról.

A geriátriai osztályok korspecifikusan (lásd: vannak csecsemő és gyermekosztályok is) tudnák ellátni az aktív kórházi kezelés és rehabilitáció után szükségessé váló idős betegeket addig, amíg betegségük egyensúlyba nem kerül. Így szűnhetne meg az a jelenlegi helyzet, amikor is a kórházból „kidobott" idős beteg, gyakorlatilag ellátás nélkül a családjára marad.

A geriátriai osztályok keretein belül lehetőség volna nappali kórház, illetve mozgó geriátriai teamek létrehozására is, amelyek a szociális ellátást és a háziorvosi alapellátást is segítenék. Az Alzheimer-részlegek és demenciacentrumok kialakításával pedig megszervezhető lenne a demens betegek korszerű és gazdaságosabb ellátása is. Ezen osztályok orvosigénye, szakképzett nővérigénye is sokkal alacsonyabb az aktív osztályokénál, mert itt a szakképzett nővérek helyett a mellettük dolgozó segédnővéri személyzet létszámát kellene magasabban tartani. Ez a rendszer továbbá megoldaná azt a problémát is, hogy a szociális szférában dolgozó, egyébként legalacsonyabb bérezésű ápolók és segédápolók is az egészségügyben kapott bért kaphassák.

Mindezek mellett a kórházból kikerülő betegek esetén a házi ápolási szolgálat és a jelenlegi önkormányzati, alapítványi és magántulajdonban lévő szociális intézmények a továbbiakban is ellátnák feladataikat…"

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink