• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Így lesz egy vagyon az ingyenes lombikprogram

Lapszemle 2019.04.23 Forrás: Pénzcentrum
Így lesz egy vagyon az ingyenes lombikprogram

A meddőségi kezelések esetében különösen nagy az összefonódás, keveredés az állami szektor és a magánszféra között.

Ma már számos klinika áll azok rendelkezésére, akik természetes úton nem tudnak gyermeket vállalni. A számos megelőző vizsgálat, gyógyszeres kezelések, és maguk a mesterséges megtermékenyítő eljárások nem csak fizikai és lelki, hanem nagy anyagi megterhelést is jelentenek a családoknak. A Pénzcentrum utána járt, milyen költségekre kell számítania a pároknak, akik a meddőséggel küzdenek. 

Ma már számos magánklinika áll azok rendelkezésére, akik természetes úton nem tudnak gyermeket vállalni. Nem csak a lehetőségek bővültek: az utóbbi években az állam még inkább támogatja a meddőség problémájával küzdő párokat a gyermekvállalásban. A 2017 októberében lépett életbe az a módosítás, amely szerint ha öt teljes, az embrió beültetésével végződő kezelés közül bármelyik sikerrel jár, tehát az anyának gyermeke születik, úgy a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy teljes beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap terhére.

A beavatkozásokat a kötelező egészségbiztosítás terhére a reprodukciós kor felső határának eléréséig, de legfeljebb 45. életév betöltéséig lehet megkezdeni. Az államilag támogatott lombikozás során szükséges gyógyszerek tb-támogatása 70 százalékról 90 százalékra nőtt, és a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál az orvosok egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert.

Lantos Gabriella a TÁRKI 2018-as Társadalmi Riportjában közölt elemzéséből kiderül, hogy a magánpiacon egyelőre még nem tisztázottak a viszonyok. Az olyan területeken, mint a meddőségi kezelések, különösen nagy az összefonódás, keveredés az állami szektor és a magánszféra között. Gyakran a beteg nincs is tisztában vele, hogy nem az adott kórház meddőségi osztályára, hanem egy magánklinikára küldték tovább, hiszen ígyis-úgyis a társadalombiztosítás állja a költségeket.

Még ha a társadalombiztosítás fizeti is magán a lombik programot, a vizsgálatokat, járulékos költségeket nem.

Ezen túl vannak, akik szeretnék az 5 ingyenes alkalom után is folytatni a kezeléseket, vagy egyszerűen csak nem szeretnék az állami ellátásra bízni magukat. Egyre inkább felismerhető, és ez a terhességet, szülést, meddőséget érintő vizsgálatokra, kezelésekre különösen igaz, hogy a magánegészségügy egyre nagyobb részt vállal a páciensek ellátásában, az igény is egyre növekszik ezekre a szolgáltatásokra. Azonban ahogy korábbi cikkeinkből kiderült, a magánegészségügyi intézmények által kínált várandósgondozási csomagok, illetve szülési csomagok a magyar lakosság jelentős része számára elérhetetlenül drágák.

Miből tevődnek össze a költségek?

A mesterséges megtermékenyítés folyamata nem az embrió beültetésével kezdődik. Ezt megelőzik konzultációk, vizsgálatok, mint a vértesztek, hormonvizsgálatok, alapvető nőgyógyászati vizsgálatok, ultrahangok - méhtükrözés, petevezeték-átjárhatóság vizsgálata - és ha szükséges hormonkezelés. Ezek a vizsgálatok, kezelések még támogatás mellett is akár 150 ezer forintos költséget is jelenthet.

Meg kell vásárolni továbbá az eljárás alatt és azt követően szükséges gyógyszereket is, mely alkalmanként 5-10 ezer forintos kiadás.

Magának az eljárásnak a költsége, ha már túl vagyunk az 5 támogatott alkalmon, vagy nem államilag támogatott intézményhez fordulunk elérheti az 1 millió forintot is. Ez pedig nem garancia a sikerre, az első lombik beültetésig kell számolnunk ezzel a költséggel.

Ahhoz hogy érdemben tudjunk beszélni a mesterséges megtermékenyítés során felmerülő költségekről, tisztában kell lennünk bizonyos fogalmakkal, eljárásokkal, melyek ára nagymértékben függ az eljárás bonyolultságától, technológiaigényétől.

Az inszemináció során a tűszőrepedés után a frissen leadott speriumot a méhbe fecskendezik. A megtermékenyítés a méhben történik.

Az in vitro fertilizáció (IVF), magyarul elterjedt nevén lombik bébi eljárás során a megtermékenyítés a szervezeten kívül történik, amelyet követően az embriót beültetik a méhbe.

Asszisztált hatching során mesterségesen megnyitják az embrió körüli burkot, a magzat jobb fejlődése érdekében (35 éves kor felett, több sikertelen IVF után javasolt).

További részletek a portálon.

Legolvasottabb cikkeink