• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Infarktusnak hitték az orvosok a tragédiát

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

„Nekem készre jelentette a csapat a kisműtőt" - hangoztatta dr. Bertalan István főigazgató főorvos.

Az altató orvos csak a tragédia másnapján tudta meg, hogy fordítva kötötték be az oxigén- és altatógázcsöveket. A tanúk meghallgatásával folytatódott az altatógázos haláleset tárgyalása szerdán a Mosonmagyaróvári Járásbíróságon. Amint arról korábban írtunk – emlékeztet a kisalfold.hu portálja - a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban 2013. július 25-én műtét közben egy fatális hiba miatt életét vesztette egy 60 éves asszony. Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vádjával hétfőn kezdődött a büntetőper. A vádirat szerint az orvosigáz-ellátó rendszer műszaki hibája okozta a nő halálát, mert a nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógáz csöveket.

Szerdán a dr. Bécsi Katalin tanácsa a Karolina Kórház munkatársait hallgatta ki az ügyben. A tárgyalást késleltette, hogy a harmadrendű vádlott, egészségügyi problémára hivatkozva nem jelent meg.

Elsőként a műtétet végző nőgyógyászt hallgatta meg a bíróság. Egy rutin kisműtétre készült a doktor, abban a kisműtőben, ahol ez lett volna az első operáció a felújítást követően. A nőgyógyász éppen csak neki kezdett, az egyébként 5-10 perces beavatkozásnak, amikor az altatóorvos felhívta a figyelmét a páciens rohamosan romló állapotára, miszerint az oxigén ellátottsága csökken. Így a műtét nem zajlott le, az aneszteziológus a beteg intenzív ellátásába kezdett, s közben segítséget is kért.

Dr. Bertalan Istvánt, a kórház főigazgató főorvosa elmondta: a kórházat a rekonstrukció során a projektmenedzser képviselte, aki korábban az intézmény műszaki osztályának vezetője is volt, így helyismerettel is rendelkezett. Hangoztatta: a szakértői véleménnyel nem ért egyet: az altató gép azóta is működik, és biztonságos. Bertalan István szerint a 2013. július 25-i operációt a kisműtőben is azért engedélyezte, mert már korábban "készre jelentette a csapat: elkészült, rendben van, használatba vehetjük." 25-én kapták az ÁNTSZ laborból a jelentést, hogy a mikrobilológiai vizsgálat is rendben: mehet a műtét."

Az altatás során a beteg levegővétele megszűnt, 100 százalékos oxigénnel lélegeztették - vagyis, amint utólag kiderült, amit annak gondoltak. Mint azt az aneszteziológus elmondta, annak tudatában ment haza, hogy szívinfarktus áldozata lett a tragédiában elhunyt asszony. Csak másnap értesült, hogy az altatógáz és az oxigén csatlakozóit felcserélték. A következő tárgyalási nap november 27-én lesz.

Legolvasottabb cikkeink