• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet

Lapszemle 2021.03.02 Forrás: hvg.hu
Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet

Sorra búcsúznak az új szolgálati jogviszonyról szerződést alá nem író, így a munkahelyükről távozó orvosok, ápolók, műtősök.

Egyes helyekről tömegével távoznak azok az egészségügyi dolgozók, akik úgy döntöttek, hogy nem írják alá az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Van, ahol komplett osztályokon szűnhet meg az ellátás. A távozókat kérdezte a hvg.hu.

“1977-2021 ennyit kaptam az egészségügytől, ennyit adtam az egészséügynek! VÉGE”. “24 òrám maradt egy méltatlan pòkerpartyban elfogadni azt, hogy továbbra is fogoly legyek. Nem, nem a pénzzel van bajom, sokkal inkább az elvekkel!”

még oldalakon át lehetne folytatni a felsorolást, ha idéznénk az összes posztot, amit az új szolgálati jogviszonyról szerződést alá nem író, így a munkahelyükről távozó egészségügyi dolgozók, orvosok, ápolók, műtősök írtak ki különböző Facebook-csoportokba. Egyenként is soknak tűnik, de talán egyik sem váltott ki akkora visszhangot, mint amikor a Szent Imre Kórház távozó Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Osztálya tett ki egy képet, ahol szinte a teljes osztály szerepel a távozókat ábrázoló fotón.

A hvg.hu információi szerint a kórházban hétfő kora délutánig több mint 25-en nem írtak alá a szerződésüket (akik jelen állás szerint nem gondolják meg magukat): az intenzív osztály képen szereplő 17 dolgozója, a teljes ápolói gárda és 6-7 szakorvos, valamint az érsebészeten dolgozó orvosok, a sebészeten pedig további 6 ember (az eredeti verzióban négyet írtunk, azóta a szám emelkedett). Forrásunk azt nem részletezte, hogy utóbbinál csak orvosok távozásáról van-e szó.

“Azok, akik nem írták alá a szerződést, ma reggel léptek le az utolsó műszakjukból. Elsősorban nem a fizetések miatt, hanem ahogy ezt az egészet lenyomták a dolgozók torkán. Ez undoritó, a járvány közepén meg pláne” - mondta a hvg.hu-nak az egyik távozó. Szerinte intenzív osztály nélkül nincsenek műtétek, nem tudnak ügyeletet felállítani, az osztályoknak pedig nincs intenzíves háttere. Forrásunk szerint többen a magánellátásba, külföldre tartanak, vagy pedig elhagyják a pályát.

 

Egy másik forrásunk a Jahn Ferenc Kórház sürgősségi osztályát hagyja ott triage-diplomás (a betegek osztályzását végző) ápolóként. Tudomása szerint az osztályon dolgozó 60 emberből itt csak 5-en nem írtak alá és 5-en még hezitálnak, az ellátás szerinte emiatt sehol sem kerül veszélybe.

Beszéltünk egy kisebb város kórházában dolgzó orvossal, aki úgy tudja, náluk a többség aláírt, bár több osztályon még “nagy a csönd”. Szerinte inkább a nagyvárosokban lehet arra számítani, hogy többen nem írják alá a szerződést. “Aki itt a környéken már berendezte az életét az sokkal nehezebben mozog tovább. A nagyvárosokban viszont könnyen talál munkát, akár egy másik egészségügyi intézményben is” - fejtette ki. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink