• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jelentősen javulhat a klinikai központ anyagi helyzete

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu
Jelentősen javulhat a klinikai központ anyagi helyzete

Mivel a klinika a város egyetlen ellátója, nem küldhetjük el a beteget más intézménybe, ha elértük a finanszírozási plafon.

A kancellár szerint jobb anyagi helyzetben van a Szegedi Tudományegyetem, mint az elmúlt években. Az adósság azonban még mindig jelentős, ami a betegellátásnak köszönhető. A klinikai központ vezetése klinikákat vizsgál át, hogyan működhetnének még hatékonyabban, és dolgoznak azon is, hogy további bevételekhez jussanak - írta a délmagyar.hu.

– A Szegedi Tudományegyetem alulfinanszírozottsága régi történet – fogalmazott Fendler Judit. – Mi vagyunk az egyetlen egyetem az országban, amely a városi ellátás beintegrálása után nem kapta meg azt a finanszírozást, amely azért az ellátásért jár, amit átvett. A városi kórház 2007-ben került az egyetem fenntartásába, azóta görgetjük ezt a problémát. A mostani teljesítménynek nagyjából 20-25 százalékát teszik ki az egykori kórházi feladatok, könnyen kiszámolható tehát, hogy ha ezért nem kapunk finanszírozást, az mekkora veszteséget jelent. A 2007-ben rögzült deficit kompenzálása hosszú, évek óta tartó folyamat eredménye lesz, amelynek jelentős része a mostani kilátásaink alapján 2018-ban megvalósul – magyarázta a kancellár.

Fendler Judit elmondta, a tavaly év végén a kormánytól az egészségügyi konszolidáció keretében kapott 1,6 milliárd forint segítségével kifizették az addigra már ekkora összegre rúgó lejárttartozás-állományt, és 2018-tól sokat jelent az is, hogy pár száz millió forintos többletbevételi lehetőséget kaphat a járóbeteg-ellátás. Teljes körű megoldást azonban nem jelentett egyszeri segítség. Összegyetemi szinten természetesen kompenzálja az SZTE az egészségügyben keletkező veszteségeket, de további intézkedések szükségesek, hogy a betegellátás gazdálkodása megnyugtató legyen.

Fendler Judit elmondta, a nagyobb, lejárt szerződések közül néhányat máris újraversenyeztettek, és azokat kedvezőbb kondíciókkal köthették újra. Emellett megkezdődött bizonyos klinikák tételes áttekintése is. A belgyógyászati, az onkológiai vagy éppen a gyermekklinika önmagában is egy kisebb városi kórház költségvetésével gazdálkodik. – Miközben mindegyik betegellátó egység szerényen működik, azt gondolom, mindig lehet találni olyan hatékonysági tartalékokat, amelyek elvonása nem megy az ellátás rovására. Most ezeket tekintjük át. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink