Weborvos.hu
  • Pollen
    • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

      Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

    • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

      OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

    • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

      OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

  • utazás
    • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

      Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

    • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

      Kockázatos az utazás az oltások nélkül

    • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

      Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • napártalom
    • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

      A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

    • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

      Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

    • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

      Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Kaliforniában fel kell tüntetni a kávén, hogy rákkeltő

Lapszemle 2018.05.09 Forrás: nlcafe.hu Szerző:
Kaliforniában fel kell tüntetni a kávén, hogy rákkeltő

A kávéipar szerint a pörkölés folyamán keletkező karcinogén anyag jelentéktelen, nem egészségkárosító mennyiségben van jelen a kávéban.

Nyolc évvel az első per után eldőlt, fel kell tüntetni a kávé rákkeltő kockázatát Kaliforniában. Egy kaliforniai bíró hétfőn véglegesítette korábbi döntését, amely szerint a szövetségi államban működő kávéforgalmazóknak fel kell hívniuk a fogyasztók figyelmét a kávé rákkeltő kockázatára a pörkölési folyamatban keletkező mérgező anyagok miatt – olvasható az nlcafe.hu portálján.

Elihu Berle bíró indoklása szerint a Starbucks és más cégek nem tudták bizonyítani, hogy a kávéfogyasztás jótékony hatásai felülírják a kávépörkölés folyamán keletkező karcinogén anyag jelenlétéből eredő kockázatot. A Los Angeles-i bíró márciusban gyakorlatilag ugyanezt az írásos döntést hozta.

Az egészségre káros anyagok kutatását és oktatását célul kitűző nonprofit szervezet (Council for Education and Research on Toxics, CERT) még 2010-ben perelt be mintegy kilencven kávéforgalmazót, köztük a Starbucks céget, azzal a váddal, hogy megsértik Kalifornia állam törvényeit, amelyek megkövetelik a vállalatoktól, hogy figyelmeztessék fogyasztóikat a termékeikben lévő daganatkeltő hatású anyagokra.

Az egyik ilyen az akrilamid, amely az élelmiszerek és az italok hőkezelése során keletkezik a szénhidrátok, telítetlen zsírsavak, aszkorbinsavak vagy származékaik reakciója eredményeként. A kávéipar szerint azonban a vegyület jelentéktelen, nem egészségkárosító mennyiségben van jelen a kávéban, amelyet ezáltal ki kell vonni a törvény hatálya alól, mivel az akrilamid egy természetes folyamat következménye a pörköléskor.

A mostani döntés nyomán a kávéipar vagy elkezdi feltüntetni a termékei címkéin a karcinogén anyagot, vagy kivonja azt belőlük, ahogy évekkel ezelőtt a burgonyaszirom-gyártók tették, miután a CERT pert indított ellenük.

Legolvasottabb cikkeink