• Pollen
    • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

      Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

    • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

      Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

    • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

      Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

  • utazás
    • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

      Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

    • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

    • Csupán a négy F-et kell betartanunk

  • napártalom
    • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

      Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

    • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

      Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

    • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

      Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Kaliforniában fel kell tüntetni a kávén, hogy rákkeltő

Lapszemle 2018.05.09 Forrás: nlcafe.hu Szerző:
Kaliforniában fel kell tüntetni a kávén, hogy rákkeltő

A kávéipar szerint a pörkölés folyamán keletkező karcinogén anyag jelentéktelen, nem egészségkárosító mennyiségben van jelen a kávéban.

Nyolc évvel az első per után eldőlt, fel kell tüntetni a kávé rákkeltő kockázatát Kaliforniában. Egy kaliforniai bíró hétfőn véglegesítette korábbi döntését, amely szerint a szövetségi államban működő kávéforgalmazóknak fel kell hívniuk a fogyasztók figyelmét a kávé rákkeltő kockázatára a pörkölési folyamatban keletkező mérgező anyagok miatt – olvasható az nlcafe.hu portálján.

Elihu Berle bíró indoklása szerint a Starbucks és más cégek nem tudták bizonyítani, hogy a kávéfogyasztás jótékony hatásai felülírják a kávépörkölés folyamán keletkező karcinogén anyag jelenlétéből eredő kockázatot. A Los Angeles-i bíró márciusban gyakorlatilag ugyanezt az írásos döntést hozta.

Az egészségre káros anyagok kutatását és oktatását célul kitűző nonprofit szervezet (Council for Education and Research on Toxics, CERT) még 2010-ben perelt be mintegy kilencven kávéforgalmazót, köztük a Starbucks céget, azzal a váddal, hogy megsértik Kalifornia állam törvényeit, amelyek megkövetelik a vállalatoktól, hogy figyelmeztessék fogyasztóikat a termékeikben lévő daganatkeltő hatású anyagokra.

Az egyik ilyen az akrilamid, amely az élelmiszerek és az italok hőkezelése során keletkezik a szénhidrátok, telítetlen zsírsavak, aszkorbinsavak vagy származékaik reakciója eredményeként. A kávéipar szerint azonban a vegyület jelentéktelen, nem egészségkárosító mennyiségben van jelen a kávéban, amelyet ezáltal ki kell vonni a törvény hatálya alól, mivel az akrilamid egy természetes folyamat következménye a pörköléskor.

A mostani döntés nyomán a kávéipar vagy elkezdi feltüntetni a termékei címkéin a karcinogén anyagot, vagy kivonja azt belőlük, ahogy évekkel ezelőtt a burgonyaszirom-gyártók tették, miután a CERT pert indított ellenük.

Legolvasottabb cikkeink