• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kamu szerek a gyógyszertárak polcain?

Lapszemle Forrás: 168 Óra

A homeopátiánál is nagyobb a baj a gyógynövénykivonatokkal, a forgalmazásukhoz elegendő egy bejelentés a hatósághoz.

Miközben a gyógyszereket gyakran kétmilliárd dolláros költséggel, tíz-tizenöt évig tesztelik, hogy forgalomba kerülhessenek, a homeopata szerekre hatásvizsgálat nélkül ütik rá a pecsétet. Most először az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete kimondta: nincsen bizonyíték arra, hogy a homeopátiás készítmények használnának, viszont kárt okozhatnak, ha egy beteg azért nem jut valódi orvossághoz, mert ezeket részesíti előnyben - olvasható a 168 Óra portálján.

Hazai szakmai körök ellentmondásosan reagáltak a fordulatra, miközben arra is figyelmeztetnek, hogy az itthon kapható gyógynövénykivonatok még több gondot okoznak. Ezen étrend-kiegészítőként árult termékek forgalomba hozatalához elegendő a szimpla bejelentés is: a hatóságot tájékoztatják arról, hogy mi van a dobozokban, ezt a hatóságnak ellenőrzés nélkül el kell hinnie, a vevő pedig máris hozzájut a patikában.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán közölte: az EASAC-határozatról hivatalosan értesítik a patikákat, de a homeopátiás készítményeket addig nem lehet kivonni a forgalomból, amíg az Európai Gyógyszerkönyv orvosságként tartja számon őket. A Semmelweis Egyetem rektora nyilvánosságra hozta: az intézményben nem indul többé Bevezetés a homeopátiába tantárgy, a Fogorvosok Szakmai Kollégiuma pedig azt a felhívást tette közzé, hogy a jövőben a fogorvosi karokon se oktassák a homeofogászatot.

A Magyar Orvosi Kamara a felelősséget a doktorokra hárította. A testület kimondta, hogy az engedélyezett homeopátiás szerek forgalmazását legitimnek tekinti, a forma kedvéért azonban felhívta a figyelmet, hogy szakmai-etikai mérlegelésre van szükség, ha egy orvostól olyan termékről kérnek véleményt, amelynek hatásosságát nem igazolták.

Szomorú tény, hogy Magyarországon orvosok írják fel a teljesen hatástalan szereket. Így nyilatkozott lapunknak Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. A professzor ismeretterjesztő munkája során azt tapasztalta, hogy az alternatív gyógyászat sokak számára hitbéli kérdés – az észérvek hatástalanok.

Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem docense, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság gyógynövény szakosztályának elnöke szerint valójában csak a bizonyított hatású készítmények érdemlik meg a gyógyszer elnevezést, a homeopátiás szereknek valamilyen más kategóriában lenne a helyük. A betiltásukkal sem értene egyet, mert így az illegális szektorba űznék a termékeket, amivel csak sokasodnának a súlyos minőségi gondok is.

Hankó Zoltán forradalminak nevezi a piaci önkorlátozásra épülő rendszert, amely – mint mondja – mindenkinek jó. Jó a gyártóknak, akik visszaszerezhetik az elvesztett bizalmat, jó a patikáknak, amelyek végre minőségi garanciát kapnak, és jó a vevőnek, aki a logóról felismerheti azokat a gyógyszertárakat, amelyek fontosnak tartják, hogy ne hamisítványt adjanak a pénzéért. Jelentős lépés lesz, ha a tervek szerint novemberben elindul a program.

Azért érdemes tudni: a program önkéntes, és eddig a gyógyszertáraknak csupán a fele jelezte részvételi szándékát.

A teljes cikk a 168 Óra portálján olvasható.

Legolvasottabb cikkeink