• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kisöpörték az egészségügyi kasszát

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe Online

A „kasszaseprés" keretében szétosztott millióknak örülhettek a megye kórházai, egészségügyi szolgáltatói.

A kecskeméti kórház például közel félmilliárd forintot kapott. A tavalyi év utolsó napjaiban összesen közel 27 milliárd forintot osztott szét a betegellátásban résztvevő intézmények között az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az összeg három részből áll. Az egészségügyi szolgáltatók konszolidációs támogatásban részesültek 2011 végén a lejárt beszállítói tartozás enyhítése érdekében, ám egy részüknek a pénzt vissza kellett fizetniük, így tavaly decemberig 3,3 milliárd forint folyt be az Egészségügyi Alapba. Az összeget a „kasszasöprés" során osztották fel. Emellett a tavalyi év kiadásai után a gyógyító-megelőző kasszában 11,2 milliárd forint maradt – írja a Petőfi Népe – online.

Az egészségügyért felelős államtitkárság közleménye szerint ennek célzott felhasználása kiemelten szükséges volt az egészségügyi ellátások év végi finanszírozásához és az ellátórendszer működőképességének fenntartásához. A maradvány nagy részének felosztása teljesítmény arányosan, illetve a GYEMSZI által fenntartott intézmények körében a szolgáltatók likviditási szempontjait is figyelembe véve történt meg. A kormány ezenkívül további 12,6 milliárd forinttal emelte meg az összevont szakellátás 2012 évi előirányzatát – húzza alá a portál.

Örültünk a pénznek, természetesen. Az igazat megvallva számítottunk is a kasszasöprésre, de a vártnál is nagyobb összeghez jutottunk – fogalmazott dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgató-főorvosa. Konkrét összegről azonban a fenntartói felhatalmazás híján nem beszélt az intézmény vezetője, aki azt azonban elmondta, jelentős tétel volt a szállítói állomány, azaz a határidőre ki nem fizetett összeg. Korábban megtörtént, hogy a kórháznak nem volt 60 napon túli lejárt tartozása, ezért a megítélt támogatás egy részét vissza kellett fizetni a biztosítónak. Információink szerint ezúttal csaknem 260 millió forint folyt be számlájukra.

A Semmelweis Halasi Kórház 219 millió forintot kapott a kasszasöprés révén. Az összegből 120 millió forint volt a „címkézett" pénz, amit a 2009-es üzemeltető-váltásból eredő, még meglévő feladatok kiegyenlítésére fordít az intézmény. A maradék 99 millió kvázi szabad felhasználású összeg, de a kórháznak természetesen jelentenie kell, hogy konkrétan mire fordították a pénzt, aminek sorsáról még nem született konkrét döntés – közölte Kohout Zoltán, a halasi kórház sajtóreferense.

A lap a kecskeméti megyei kórházban is érdeklődött a pótfinanszírozás mértékéről, annak felhasználásának céljairól, de információt nem kaptak. Mint az OEP honlapján olvasható tájékoztatóból megtudták: a kecskeméti intézmény 490 millió, míg a szervezetébe integrált kalocsai Szent Kereszt Kórház 149 millió, a félegyházi Városi Kórház pedig 104 millió forint támogatást kapott. A kórházak mellett több egészségügyi szolgáltató is részesült a kasszasöprésből pár millió forinttal.

Legolvasottabb cikkeink