• Pollen
  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

  • Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

   Felnőttkorban is kialakulhat az allergia

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Kiszállási vagy kényelmi díj?

Lapszemle 2018.05.08 Forrás: Weborvos összeállítás Szerző:
Kiszállási vagy kényelmi díj?

Újból fellángolt a vita. Kérhet-e ellenszolgáltatást a háziorvos, ha lakásra hívják, de kiderül, hogy indokolatlanul?

Kiszállási díjat kérnek háziorvosok a szerintük indokolatlan házhoz hívásokért. Erről a Népszava írt elsőként. Általában 3 és 5 ezer forint között van az összeg, amit felszámolnak, de a lap említ olyan orvost is, akinek 28 ezer forint a tarifája - foglalkozott a témával az RTL Klub Híradója is. A híradóban Éger István a MOK elnöke elmondta, amennyiben a beteg a lakásán olyan szolgáltatást vesz idénybe, ami nem függ össze az akut betegellátással, a sürgősségi ellátással, semmiféle orvosi indok a lakáson nem indokolja és nem teszi szükségessé az orvos kihívását, ezekben az esetekben ez kényelmi szolgáltatásnak minősül, és ezért díj szabható ki.

A Magyar Orvosi Kamara feladata lenne, hogy tisztázza ezeket a sok éve vitatott kérdéseket, mondta el a Klubrádiónak Komáromi Zoltán háziorvos, egészségügyi szakpolitikus. Megjegyezte, hogy egy kétéves nyilatkozaton kívül más megnyilvánulást nem lehet felidézni a köztestülettől ebben a kérdésben.

- Én nem ismerem azt a törvényt, amit ezzel megszegett volna bárki kolléga, aki erre mondjuk ilyen legális módszerre gondolt volna. Énnekem az általános tapasztalatom az, hogy az elmúlt tíz évben egyre kevesebb beteg igényli a lakáson történő ellátást, így természetszerűleg ennek az egésznek a jelentősége is jelentősen csökkent. Amikor valaki törvénytelenségről, vagy törvényszegésről beszél, én szeretem látni, hogy mi az a jogszabály, amit megsért valaki, aki egy ilyen módon a pénzügyi szabályokat betartva előre közli, hogy bizonyos tevékenységeket milyen térítési díj ellenében végez. Az elmúlt időszakba az emberek, a betegek is, meg az újságírók is kicsit élesebben figyelik az egészségügyben történteket, nagyon sok vita és nagyon sok frusztráció merül föl ezekkel az ellátásokkal kapcsolatosan és gondolom, hogy ha egy ilyen felfokozott hangulatba valakinek ez nem esett jól, vagy rosszul esett, vagy félre értette, vagy pedig bántotta az önérzetét, akkor ezt valahol, valakinek szóvá tette, ezek a cikkek általában így szoktak születni.

Az ATV esti Híradójának egyetlen olyan háziorvos sem nyilatkozott, aki őszintén vállalta volna, pénzt kér a kiszállásért, pedig a gyakorlat nyílt titok a szakmában. Az orvosok egy része azért vezette be, mert rendszeresen olyanok is lakásra hívták őket, akik egyébként be tudtak volna menni a rendelésre. Mások szerint a kényelemért illik fizetni. Az eleve ismert díj pedig szerintük még mindig jobb, mint a zsebbe dugdosott hálapénz. Kovácsy Zsombor, egészségügyi szakjogász szerint ez egy egészségbiztosítási kérdéskör. - Magánpraxis keretében az ember szabad díjszabással üzemel, viszont az egészségbiztosítóval szerződött orvosként csak azokat a tételeket érvényesítheti, amelyek megengedettek. Ilyen jelenleg nincsen az egészségbiztosítási szabályrendszerben.

Kovács Zsombor ennek ellenére fontosnak tartja, hogy napirendre került a téma. Egy egészségpolitikai ajánlás ugyanis szerinte egységessé tehetné a háziorvosok egyelőre eltérő gyakorlatát - hangzott el az ATV-n.

Legolvasottabb cikkeink