Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Kit érdemes tüdőszűrésre küldeni?

Lapszemle 2018.05.17 Forrás: medicalonline.hu Szerző:
Kit érdemes tüdőszűrésre küldeni?

A jelenlegi irányelvek különböző kockázatértékelési modelleket használnak.

A dohányzók populációjának tüdőszűrésére kilenc különböző kockázati modellt használnak az USA-ban; mivel napjainkban egyre inkább a személyre szabott kockázatértékelést tartják elfogadhatónak, az Annals of Internal Medicine tanulmánya összehasonlította a modellek predikciós értékét – olvasható a medicalonline.hu portálján.

Napjainkban egyre elfogadottabb, hogy a valaha dohányzókat az egyszerű dichotomizált kockázatbecslés helyett a demográfiai, klinikai és dohányzási sajátságokat is figyelembe vevő, személyre szabott kockázatértékelés alapján érdemes tüdőszűrésére hívni, mivel az alapvető mértékben növeli a CT szűrőprogramok hatékonyságát és eredményességét, írja az amerikai orvosi testület (American College of Physicians/ACP) közleménye. Mindazonáltal, a jelenlegi irányelvek különböző kockázatértékelési modelleket használnak, amelyek eltérő populációknak ajánlják a tüdőszűrésen való részvételt, és eddig kevéssé lehetett tudni, hogy melyik modell(ek) a legjobb minőségű(ek).

A modellek predikciós értékének összehasonlítása érdekében az amerikai nemzeti rákintézet (National Cancer Institute/NCI) és az amerikai ráktársaság (American Cancer Society) kutatói összefogtak, és két hatalmas amerikai kohorszon megvizsgálták az USA-ban használatos kilenc féle modell hatékonyságát. A populáció alapú prospektív vizsgálat 2010 és 2012 között zajlott, a két vizsgált populáció 337 388 fő, illetve 72 338 fő valaha dohányzóból állt. Mint arról az Annals of Internal Medicine-ben közölt tanulmány (Hormuzd A. Katki és munkatársai: beszámol, a predikciós modellek igen különböző eredményt adtak: a legkevesebb szűrésre javasoltat kiválasztó modell alapján az USA lakosságából 7,6 millió főt kellett volna szűrővizsgálatra hívni, míg a másik véglet 26 millió fő szűrését javasolta.

A legjobban teljesítő négy modell (amelyek a legpontosabban előre jelezték a kockázatot, illetve amelyek a leginkább képesek voltak megkülönböztetni a nagy és az alacsony kockázatú személyeket: Bach model, PLCOM2012, LCRAT, LCDRAT) mindazonáltal hasonló számban ajánlotta a szűrővizsgálaton való részvételt, és elfogadható mértékben megegyezett abban, hogy mely valaha dohányzókat érdemes szűrésre kiválasztani.

Legolvasottabb cikkeink