• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kórházi adósságok: az állam a végén úgyis fizet

Lapszemle 2018.09.04 Forrás: zoom.hu
Kórházi adósságok: az állam a végén úgyis fizet

Hét hónap leforgása alatt ráadásul 41,5 milliárdra nőtt, vagyis bő fél év alatt megduplázódott az adósságállomány.

Hiába üzent az Állami Számvevőszék elnöke a kórházigazgatóknak, tovább romlott a kórházak finanszírozási helyzete. Pedig decemberben zajlott le a menetrend szerint konszolidáció az állami kórházakban – ám az is csak arra volt elegendő, hogy 17,5 milliárd forintra mérsékeljék az adósságállományt - írta a zoom.hu.

Már tavaly sem volt cél a teljes adósságállomány eltüntetése, különbséget tettek a kormány szerint jól és rosszul gazdálkodó kórházak között. A január elsejei 17,5 milliárd forint hét hónap leforgása alatt ráadásul 41,5 milliárdra nőtt, vagyis bő fél év alatt megduplázódott az adósságállomány.

Ebből 100 millió forinttal tartoznak csak az államnak, ugyanis az adókat, járulékokat nekik is be kell fizetniük a költségvetésbe. Nagyobb tartozást a beszállítóikkal, például a gyógyszerforgalmazókkal és az energiaszolgáltatókkal szemben tudnak felhalmozni. A Magyar Államkincstár héthavi adatai szerint egyre több az olyan intézmény, amely milliárdos tartozást görget maga előtt, de már két olyan intézmény is van, ami átlépte a kétmilliárdos határt.

„A kórházaknak muszáj kifizetniük a béreket, mert azokat a Magyar Államkincstár utalja a közalkalmazottaknak. Rendezni kell a saját döntés alapján a vállalkozói, orvosi számlákat. Ha ugyanis nincs altatóorvos, akkor leáll műtő” – mondta a lapnak Kincses Gyula egészségügyi szakközgazdász. Akikre ilyenkor nem jut pénz, azok a szakmai beszállítók, tehát azok, akik a gyógyszert, a kötszert hozzák.

Szerinte a közüzemi tartozások inkább régebben voltak komolyak, azon a területen sok javulás történt, a szolgáltatók befenyítették a kórházakat. A beszállítók azonban türelmesebbek, pontosan tudják, hogy a kórház késik, nem fizet pontosan, de azzal is tisztában vannak, hogy valamikor biztosan rendezi a számlát, hiszen az állam úgyis besegít.

„A hitelek kamatszintje annyira alacsony az utóbbi években Magyarországon, hogy ha kell, a beszállítók inkább kölcsönt vesznek fel, hiszen tudják, úgyis megkapják majd a pénzt a kórházaktól. A hitelköltséget egész egyszerűen beépítették az árakba. Olyan ugyanis nem történt az utóbbi harminc évben, hogy ne konszolidáltak volna egy kórházat.

Ez egy olyan játék, ahol mindenki tudja, hogy az állam a végén biztosan fizet” – jegyezte meg Kincses Gyula. Szerinte az Állami Számvevőszék jelentése valójában erről szól, ezt a spirált szeretnék megtörni. Hogy sikerül-e nekik, az már egy másik kérdés.

 

Legolvasottabb cikkeink