• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nagy Anikó: Legyen sikk az egészség!

Lapszemle 2018.08.23 Forrás: Figyelő
Nagy Anikó: Legyen sikk az egészség!

A várakozási idő csökkentése nem kisebb témában, mint a hálapénz megszüntetésében is szerepet játszik.

A kormány célja, hogy a magyarok tovább, egészségben és egészségesebben éljenek. Ezt a törekvést szolgálja a Nemzeti népegészségügyi program is, amely széles körű szakmai és társadalmi egyeztetést követően még ebben az évben a kabinet elé kerülhet – nyilatkozta Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár a Figyelőnek. Nekünk is sikerülhet az, ami a finneknek, akik életmódváltást célzó programjaikkal gyakorlatilag tíz év alatt jelentősen csökkentették a magas vérnyomás, a stroke és az infarktus miatti halálozások számát, s ma a legegészségesebbek közé tartoznak a kontinensen.

Legyen sikk mozogni, energikusnak lenni, egészségesen élni és táplálkozni – nagyjából így foglalható össze a jövő nemzedékének a fittségét is megalapozó programcsomag. 

Nagyon sok a feladat az egészségmagatartás és az életmód terén. Nagy Anikó szerint a megfelelő információkat „minden csatornán mondani kell”, és a folyamatból a családot sem lehet kihagyni. Legyenek többet együtt a família tagjai, menjenek közösen programokra, kirándulni vagy sétálni a levegőre.” Az államtitkár megemlítette: azokban az országokban, ahol a nagy elektronikai rendszereket fejlesztik, maguk a fejlesztők is csak korlátozottan engedik a saját gyerekeiket a gépekhez ülni, mert tapasztalják, hogy másként sokkal nehezebb nevelni őket és átadni nekik a hagyományos ismereteket.

A cél nem kisebb, mint annak idején a finneké volt: elejét venni azoknak a betegségeknek, amelyek kialakulásában a helytelen életmód kulcsszerepet játszik – gondoljunk csak a keringési problémákra és a cukorbetegségre. 

Szintén változásokat terveznek az úgynevezett várakozási idővel kapcsolatban is (amely nem azonos a várólistával).

A cél, hogy szervezési változtatásokkal, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér további fejlesztésével egy hatékonyabb, gyorsabb reagálású rendszert alakítsanak ki, hogy a pácienseknek minél kevesebb időt kelljen szakrendelőben tölteniük. Az internetes bejelentkezés lehetőségének a kiépítésével legalább az időpont személyes igénylésével járó várakozást vagy a tanácsért való utazást el lehet majd kerülni.

Most zajlik annak modellezése is, miként lehet változtatni a nagy igénybevételen; itt az ellátási terület átrajzolása, a szabad rendelési idők helyének láttatása, szakemberek átirányítása is része a tervnek.

A várakozási idő csökkentése egyébként nem kisebb témában, mint a hálapénz megszüntetésében is szerepet játszik. A megindult bérrendezéssel, az infrastruktúra javításával, a várakozási listák rendezésével és az ellátás minőségének a további javításával végbemenő folyamat fölöslegessé teszi a paraszolvenciát.

Szinte folyamatosan témát ad a közbeszédnek is a kórházi adósságállomány. 2010 óta azonban ez több mint a felére csökkent. Kórházanként nagyon változó, miért és hogyan keletkezik tartozás. Az adósság termelődésének többféle oka van, megszüntetésére sem egyforma a recept vagy a kezelési mód. A helyzetet az Emmi az intézmények gazdálkodási rendjének a felülvizsgálatával orvosolja majd: egységes módszertannal átvilágítanak minden kórházat, megvizsgálják a gyógyintézmények szabályozottságát, feltárják a problémás pontokat.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink