• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Lekötözve vajúdott: két és fél éve nyomoznak

Lapszemle Forrás: zoom.hu

Négy embert gyanúsítanak a lekötözött szülő nő halott csecsemője miatt.

Négy embert is bűncselekménnyel gyanúsít a rendőrség, amiért 2015 márciusában a Szent Imre Kórház pszichiátriai osztályán egy vajúdó nő nem kapott orvosi segítséget és a csecsemője meghalt. A kórház vezetése először megpróbálta eltusolni az ügyet, és egy belső vizsgálatra hivatkozva azt állították, hogy azért nem vitték át a nőt a szülészetre, mert nem ez volt a „vezető kórképe", vagyis másodlagos volt, hogy állapotos. Mint mondták, a gyermeket az anya holtan hozta világra, több beteg viszont azt állította, hogy a csecsemő még felsírt  - írta a zoom.hu.

A rendőrség először közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálta az eset körülményeit, később azonban az Életvédelmi Osztály kezdett nyomozni az ügyben. A BRFK sajtóosztálya a Zoom.hu kérdésére most azt válaszolta, hogy a nyomozás még mindig tart, de „az üggyel összefüggésben négy főt hallgattak ki, két főt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, két főt pedig foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés miatt."

A sajtóhírek alapján az ombudsman átfogó vizsgálatot indított a kórházban, ahol súlyos alapjogsértéseket és komoly hiányosságokat tárt fel: szakértői jelentés szerint a gyermek nem halva született, hanem a körülmények miatt vesztette életét.

Székely László, ombudsman szerint a pszichiátriai osztály alkalmazottai a vajúdást és a szülés megindulását sem vették észre, annak ellenére, hogy a nőt a krízismegfigyelőben helyezték el, ahol szigorú megfigyelés alatt kellett volna tartaniuk. A nő pelenkázva volt és le is kötözték, és már csak akkor siettek segítségére, amikor a gyermek feje és karja már látható volt. Az ombudsmani jelentés szerint embertelen és megalázó bánásmódot jelentett önmagában az a tény, hogy a várandós nő az észlelésig lekötözve vajúdott.

A lap kereste a Szent Imre kórházat, hogy megtudják, milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy megszüntessék a hiányosságokat. Arról is érdeklődtek, hogy a büntetőeljárásban pontosan, kiket gyanúsítanak. Kérdéseikre azt válaszolták, hogy
„az ombudsmani vizsgálat, amely a haláleset kapcsán indult, nem adott pontos, hiteles képet intézményünkről. Az abban foglaltakkal nem értettünk egyet." A gyanúsítást a nyomozás lezártáig pedig nem akarták kommentálni.

Legolvasottabb cikkeink