• Pollen
  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

   Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

Lubics Szilvia megjárta a Halál Völgyét

Lapszemle 2018.07.12 Forrás: beol.hu Szerző:
Lubics Szilvia megjárta a Halál Völgyét

Jó érzéssel tekint vissza a megmérettetésre, mert úgy érzi megtapasztalhatta, milyen rejtett erői vannak.

A napokban a Békés Megyei Könyvtár vendége volt Lubics Szilvia sparthatlonista, ultrafutó, aki a tavalyi Badwater ultramaratonon megtapasztalt embert próbáló kalandjáról, motivációjáról és jövőbeli terveiről mesélt az összegyűlt sportkedvelő hallgatóságnak, írja a beol.hu.

A Badwater-medence a Death Valley Nemzeti Park (magyarul Halál Völgy Nemzeti Park) része, amely a Föld egyik legforróbb területe. 1913-ban itt mérték a legmagasabb hőmérsékletet 57,6 °C-ot. A medence a tengerszint alatt 86 méterrel fekszik és különlegesen gyönyörű természeti képződmények találhatóak itt, amelyek miatt rengetegen látogatnak ide a téli hónapokban, amikor 25-30 fok közötti a hőmérséklet.

Lubics Szilvia azonban nem turistaként kereste fel ezt a nem mindennapi helyet, hanem hogy elinduljon a világ egyik legkeményebbnek mondott aszfaltos futóversenyén, a Badwater ultrafutóversenyen.

A verseny a Badwater-medencéből indul és a Mt. Whitney csúcs lábánál, a Mt. Whitney Portalnál ér véget. Különös nehézségét az adja, hogy júliusban rendezik meg, amikor a völgyben a napi maximum hőmérséklet rendszeresen 50 fok felett van. A megmérettetésen nem futhat akárki, ugyanis limitált a résztvevők létszáma: a szervezők minden évben 100 versenyzőt engednek a Halál Völgyébe. Ezeknek a futóknak ráadásul kvalifikációs versenyek garmadát kell teljesíteni, komoly eredményeket kell felmutatni ahhoz, hogy egyáltalán nevezhessenek. Mindezek mellett ráadásul még pszichésen is alkalmasnak kell lenni.

– A szervezők úgy hirdetik, mint a világ egyik legkeményebb aszfaltos ultrafutóversenyét, a versenyzők pedig – köztük most már én is – úgy jellemzik, olyan mintha egy kikapcsolhatatlan kemencében futnának. A felforrósodott aszfaltról 80-90 fokos forró levegő száll fel és folyamatosan fúj a szél, emiatt szemüveg nélkül még éjszaka sem lehet kint az ember. Tényleg olyan, mint egy kikapcsolhatatlan kemence. Ezen körülmények miatt a futók folyamatos hűtést igényelnek és védőruházat is szükséges, mert különben ez a magas hőmérséklet teljesen hólyagosra égetné az ember bőrét. Tizenkét év ultrafutó múlttal és több 200 km fölötti verseny győzteseként 2017-ben ez volt az álmom, hogy ezen a versenyen indulhassak – mondta a közönségtalálkozón Lubics Szilvia, aki az embert próbáló Badwater ultramaratonon a negyedik helyen futott be. Jó érzéssel tekint vissza a megmérettetésre, mert úgy érzi megtapasztalhatta, milyen rejtett erői vannak, sőt vissza is menne, hogy bebizonyítsa önmagának, tudná jobban is csinálni.

Legolvasottabb cikkeink