• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Lyukas a kassza, faragják a rákgyógyszereket is

Lapszemle 2017.09.15 07:38 Forrás: népszava.hu - napi.hu - NEAK
Lyukas a kassza, faragják a rákgyógyszereket is

Olyan szereket kényszerítenének árversenyre, - köztük biológiai készítményeket - , amelyeknek nem azonos a hatóanyaguk.

Szeptember közepére kifogyott a gyógyszer-támogatásra költhető keret – a Népszava információi szerint csaknem 40 milliárd forintot kell átcsoportosítani, hogy a betegek az év utolsó hónapjaiban is támogatással kapják meg a szereiket.

Alighanem ennek a következménye, hogy az állam belenyúl az új gyógyszerek beszerzésébe. A Magyar Narancs legfrissebb száma szerint november elsejétől a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utóda) vaklicittel választaná ki, hogy mely gyógyszereket támogat a jövőben. Ez azt jelenti, hogy azonos hatásmechanizmusúak közül csak azt vásárolják meg, amelyet legolcsóbban ad a gyártója.

Ez érintené a legkorszerűbb innovatív szereket is, abból a tucatnyiból is néhányat, amelyek befogadásáról csak tavaly döntöttek és az idén áprilistól férhetők hozzá. A vaklicitet a pénztár korábban is használta olyan klasszikus gyógyszerek ár-versenyeztetésére, amelyek pontosan ugyanazt a hatóanyagot tartalmazták. A módszer kiterjesztésével - közöttük biológiai készítményekre -, olyan szereket kényszerítenének árversenyre, amelyeknek nem azonos a hatóanyaguk.

Az onkológus szakértő szerint a tervezett változtatás durván az évi 70 ezer új rákbeteg felét érintheti hátrányosan. Hozzátette: a tervezet körbe sorolt különféle gyógyszerek egymással nem helyettesíthetők, az új szabályozás mégis egy kalap alá venné őket. A Népszava úgy tudja: a vitától függetlenül nincs akadálya annak, hogy ez a javaslat november 1-től működjön.
Tegnap a NEAK megnyugtatónak szánt közleményt is kiadott, amely azonban a korábban feltett konkrét kérdéseink egyikére sem válaszolt - írta a lap.

A témáról a napi.hu cikke

A NEAK közleménye
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) elkötelezetten küzd, hogy minden beteg megkaphassa a számára legmegfelelőbb ellátást. Ennek keretében például évente több mint 10.000 beteg jut hozzá olyan gyógyszerekhez, amelyek Magyarországon nem érhetők el támogatással, sok esetben még nem is estek át a gyógyszerészeti hatóság regisztrációs folyamatán. Ezen kezelések legnagyobb része onkológiai kezelés, ami biztosítja, hogy minden beteg megkaphassa azt a gyógyszert, amitől a leghosszabb betegségmentes túlélés várható.

A 3,7 millió járulékfizető által befizetett járulékok és adók felelős gazdálkodójaként a NEAK-nak kötelessége a rendelkezésre álló források leghatékonyabb felhasználása. Ennek keretében azért, hogy az új gyógyszerek is minél hamarabb elérhetővé váljanak, hogy a már támogatott készítmények esetén előnyt élvezzenek azok a készítmények, amelyek magas áruk ellenére többletjavulást hoznak a betegek állapotában. Ezekért a gyógyszerekért nem fizethet magasabb árat a biztosító, mint a hasonló hatású készítményekért.

A közbeszerzési eljárások rendszere alkalmas arra, hogy azon készítmények közül, amelyek esetében az új betegek kezelése során a szakma nem tud különbséget tenni a hatás tekintetében, versenyt hirdessünk. Ez a verseny garantálja, hogy valamennyi beteget olyan készítménnyel kezelhessen orvosa, ami számára a lehető legjobb. Azonban, ha két készítmény hatása megegyezik, akkor a kedvezőbb árút kell választania az orvosnak.

Két készítmény hatása akkor is azonos lehet, ha eltérő hatóanyagot tartalmaznak. Ezt támasztja alá az a tendencia is, hogy a gyógyszergyártók egy új molekula kifejlesztésekor azt próbálják igazolni, hogy az új készítmény „nem rosszabb", mint a már törzskönyvezett készítmény.
A verseny eredményeként feltehetőleg csökken azon készítmények gyártóinak gazdasági eredménye, amelyek nem tudják igazolni hatásbeli többletüket, vagy ugyanazon hatás esetén magasabb árat szeretnének érvényesíteni.

A mai napon több sajtóorgánumban is megjelent az a számos téves állítást tartalmazó hír, mely szerint nem biztosított a betegek ellátása november elsejétől. A fentiek alapján elmondható, hogy a megjelent hírek félrevezetők, alaptalan félelmet kelthetnek a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők, a betegek körében.

Tény, hogy mind a jelenleg már tételes finanszírozású gyógyszeres terápiában részesülő betegek, mind a jövőben diagnosztizálásra kerülő új betegek számára az orvosszakmailag indokolt terápia elérhető marad.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink