• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ma kezdődik hivatalosan a Semmelweis-emlékév

Lapszemle 2018.06.05 Forrás: medicalonline.hu
Ma kezdődik hivatalosan a Semmelweis-emlékév

Az emlékév számos társuló rendezvényt, ünnepséget generált országszerte, és megmozdult a külföldi magyarság is.

Június 5-én 10 órakor, a Magyar Tudományos Akadémián hivatalosan is megnyitják az Áder János köztársasági elnök által fővédnökölt Semmelweis-emlékévet, az „anyák megmentője” születésének 200. évfordulója alkalmából. Prof. dr. Rosivall Lászlóval, a Semmelweis Emlékbizottság elnökével a medicalonline.hu készített interjút..

Miért pont Semmelweis?

Mert Semmelweis világszerte a legismertebb magyar orvos, olyannyira, hogy például a chicagói sebészek múzeumának orvosegészségügyi panteonjában szereplő 12, leginnovatívabb személy közül – a görögöktől napjainkig – ő az egyik. És ha mindez nem elég, akkor 2013-ban Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum igazgatójának segítségével – aki akkoriban még a Semmelweis Orvostudományi Múzeumot vezette – Semmelweis összes tudományos munkássága bekerült az UNESCO által kezelt Világemlékezet Könyvébe. Amíg az emberiség létezik, az ott olvasható.

Miért emlékév?

Mert Semmelweis fontos, és mert nem évül el. Nemcsak azért, mert példaértékű, ahogyan konokon, kitartóan harcolt, hogy bebizonyítsa az elméletét, de tanulságos a meghurcoltatása, ahogyan az is, hogy csak 112 évvel a halála után kaphatta meg egy kutató a halotti jegyzőkönyvét – pedig sokan és sokszor kérték. Semmelweis élete és munkássága olyan üzenetet hordoz, ami segít a múlt megértésében, tanulságainak levonásában, ezáltal a jobb jövő építésében. Kányádi Sándor Játszva magyarul című négysorosa nyomán úgy is fogalmazhatok, hogy a múlt megértése a jövő megéltetése.(...)

Ma leginkább akkor halljuk Semmelweis nevét, amikor a hazai kézhigiénés viszonyok kerülnek szóba, amit Semmelweis országában sokan szégyenletesnek tartanak. Az emlékév kapcsán erre is nagyobb figyelem irányulhat?

Semmelweis által újabb értelmet nyer a kézhigiéné jelentősége, mely már ősidők óta szerepel a vallási rituális tisztálkodásban, a bábasszonyok szigorú szabályzataiban, ami tehát eddig is fontos volt, de reményeink szerint ezután még ismertebb és szigorúbban betartott lesz. Szeretnénk, hogy Magyarországon olyan mintaszerű legyen a szemlélet a kézhigiéné tekintetében, mint például a védőoltásokkal kapcsolatban, amelyben nemzetközi szinten elismertek vagyunk. Legyünk a világon a legjobbak a kézmosásban is, és akkor a betegbiztonságban is kiemelkedő helyet érhetünk el, jelentősen csökkentve a multirezisztens kórokozók által okozott kórházi fertőzések számát. Méltó módon Semmelweis szülőhazájához. A teljes interjú itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink