• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magas fokon a fertőtlenítés a kórházban

Lapszemle 2018.07.16 Forrás: Nyíregyházi Napló
Magas fokon a fertőtlenítés a kórházban

Nem kell kiüríteni a műtőket, maradhat a helyén a berendezés; fél órától kb. másfél óráig tart csak egy fertőtlenítési ciklus.

A kórházi fertőzések száma az elmúlt években gyorsan növekszik világszerte. Ennek többek között az az oka, hogy megváltoztak a kórokozók. Bár a kórtermeket, műtőket takarítják, fertőtlenítik, a légtér sterilizálása igen nehéz. Most azonban, egy uniós projekt keretében két levegőfertőtlenítő torony került a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházhoz. A Csillagok háborújából ismert asztrodroidhoz, R2-D2-hoz hasonlító berendezés nagy segítséget jelent az intézménynek - írta a Nyíregyházi Napló

– Ez a készülék egy teljesen új fejlesztés. Magyarországon még sehol máshol nincs is ilyen – tájékoztatta a lapotdr. Magyar Veronika, a Jósa András Oktatókórház kórházhigiénés főorvosa. – A torony UV-C fénnyel károsítja a szaporítóanyagot, a DNS-t és az RNS-t. Ez azt jelenti, hogy mindegy, milyen típusú kórokozó tartózkodik a levegőben, a műtők légterében, a berendezés elpusztítja azokat. Ami pedig nagyon jelentős: nem kell kiüríteni ehhez a műtőket, maradhat a helyén a berendezés; fél órától kb. másfél óráig tart csak egy fertőtlenítési ciklus.

Dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyettesekiemelte, az egyiket a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban fogják használni, a másikat pedig két vidéki telephelyen, Mátészalkán és Fehérgyarmaton. – Nyilván sokkal kisebb terheltsége van az ottani műtőknek – összehasonlításképpen mondom: a nyíregyházi műtőkben átlagosan 65 műtét történik naponta, a kisebb telephelyeinken pedig 10–12 a műtéti szám. De a fertőtlenítésre és a betegbiztonságra ott is szükség van!

A berendezés környezetbarát, mivel működése következtében nem marad vissza vegyi anyag, a fertőtlenített helyiség a sterilizálási folyamat után azonnal használatba vehető. A készülék hatékony a vírusok, gombák, baktériumok ellen, beleértve akár az ebolát, a norovírust és más kórokozókat.

Legolvasottabb cikkeink