Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Magyarországon könnyű oltásellenesnek lenni

Lapszemle 2018.05.12 Forrás: 24.hu Szerző:
Magyarországon könnyű oltásellenesnek lenni

A méhnyakrák a 15–44 éves korosztályban a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés.

Bár az oltásellenes hangulat hazánkban lecsengőben van, az iskolai oltóprogram kezdetekor nagy harcot kellett vívni az oltásellenesekkel. Legfőbb érvük, hogy a HPV ritkán okoz rákot, s valóban: csak 10 százalékban vezet méhnyakrákhoz, de „az senkinek nincs a homlokára írva, hogy a 90 százalékba tartozik vagy a 10 százalékba”. A Magyarországon 2014-ben indult oltóprogram eredményei kapcsán az illetékes hivatalt és szakértőt kérdezte a 24.hu portálja.

A nőket érintő egyik leggyakoribb daganatos betegség, a méhnyakrák hátterében csaknem minden esetben a humán papillomavírus, azaz a HPV áll. A HPV több mint száz különböző vírustörzs összefoglaló neve, amelyek közül a kutatások alapján legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A problémára létezik egy kiválóan működő megoldás: egy védőoltás, amely a statisztikák szerint annyira hatásos, hogy Ausztráliában, ahol immár több mint egy évtizede működik egy ingyenes iskolai oltóprogram, a legfrissebb előrejelzések szerint pár évtizeden belül teljesen felszámolhatóvá válik a méhnyakrák.

Hazánkban 2014 óta szintén működik egy hasonló program, a portál annak járt utána, hogy itthon mi a helyzet, mennyire magas a részvételi hajlandóság, és ennek milyen hozadékai lehetnek a jövőben.

A méhnyakrák a világon a negyedik, míg hazánkban a 15–44 éves korosztályban a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a nők körében. Az ÁNTSZ információs oldala szerint Magyarországon 2008 és 2014 között évente átlagosan 1520 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak, és ugyanebben az időszakban, azaz még az oltóprogram indulása előtt átlagban évente 408-an haltak meg méhnyakrák következtében.

A könnyű hozzáférhetőségnek és az intenzív egészségnevelési törekvéseknek köszönhetően 2016-ban a 15 éves ausztrál lányok 78,6 százaléka, a fiúknak pedig 72,9 százaléka volt beoltva. Az eredmények pedig máris látszanak, hiszen 2005 és 2015 között a 18–24 éves korosztály körében a HPV-fertőzöttség aránya 22,7%-ról 1,1%-ra esett vissza.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink